Стрелба по щъркели разтревожи хората в Белозем

Автор: Plovdiv Now 11362
Стрелба по щъркели разтревожи хората в Белозем
Умъртвяване на три щъркела, отстреляни с пушки, разтревожи жителите на село Белозем, община Раковски.  Припомняме, че Белозем е Европейско село на Белия щъркел, а тези птици са защитен вид.
 
Първият случай на прострелян щъркел е от 17 април, събота, съобщават от Кметството. Птицата е откарана спешно в спасителния център в Стара Загора. Уведомени са всички органи, води се разследване.
 
Третият щъркел е намерен в двора на училището
 
Белият щъркел е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България. Забранено е тяхното умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи. Законът забранява още увреждане или унищожаване на местата им за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. За тези видове важи и забраната за притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница и търговия, припомня кметът на Белозем.
 
Всяко посегателство срещу защитени видове се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. За физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК- лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина