Социално и икономически интегрират ромите в община Раковски

Автор: Plovdiv Now 5073
Социално и икономически интегрират ромите в община Раковски

Община Раковски и Сдружение „Местна инициативна група Раковски” ще участват кандидатстват съвместно за безвъзмездно финансиране по Оперативна прогама „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 чрез Европейския социален фонд. Одобреният размер на разходите по проекта е1 90 490,51 лв., като интензитетът на помощта е 100 %.

Проектът е Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите в община Раковски и включва здравни, социални и образователни услуги, които са насочени изцяло към деца от маргинализираните общности и техните семейства.

За целта ще се оборудват два центъра, наречени „къщи“, в две от селата на територията на община Раковски – село Болярино и село Момино село. В къщите ще работят двама социално-здравни медиатора на 8-часов работен ден, двама домакини на 8-часов работен ден и дама педагози на 4-часов работен ден, като всеки от тях предварително ще премине обучение.

Дейността ще бъде насочена основно към хигиенни навици, здраве и образование на ромските деца и техните семейства. За да се акцентира върху ролята и връзката учител-родител-ученик в образователната среда и извън нея, ще бъдат подготвени и шест лица „образователни медиатори“, назначени също на пълен работен ден, които ще придружават децата от предучилищна възраст и учениците от началните класове до учебните заведения с цел подпомагане както в учебния процес, така и в социално-здравно направление.

Дейността на тези специалисти ще продължава и сред ромските семейства под формата на домашни посещения. В рамките на проекта ще се закупи специализирано обзавеждане и оборудване – интерактивна система за обучение, комбинирани съоръжения за игра и образование, което да осигури на целевата група безопасна и сигурна среда за изпълнението и провеждането на предлаганите услуги.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина