Росен Желязков подари на папата уникална икона на светите Кирил и Методий

Автор: Plovdiv Now 5776
Росен Желязков подари на папата уникална икона на светите Кирил и Методий

„Поздравявам Ви за това, че въпреки че сте толкова различни, сте заедно в името на Вашата страна България“. С тези думи негово светейшество папа Франциск се обърна към българската делегация, която е на двудневно посещение в Рим и Ватикана по случай 24 май. На аудиенцията не бяха допуснати медии.

Росен Желязков подари на папата ръчно изработена от златни и сребърни конци икона на светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски. Българската делегация се срещна и с държавния секретар на Ватикана. Предстои поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата Сан Клементе.

"Трябва да градим мостове между различни вероизповедания и да преодоляваме различията помежду си. Бяха много добре запознати с последното развитие на политическата ситуация в България. Във Ватикана поощриха процеса за нормализация на политическия ни живот. Кризите в страна от ЕС будят тревога, която е необяснима, особено когато политическите сили имат еднакви външно и вътрешнополитически виждания. Това по-скоро говори за гордост, която е недопустима в нашата религия", каза председателят на парламента Росен Желязков от Рим.

"За мен това е най-хубавият български празник, защото е свързан с книжовност и духовност, с писменост. С общуването с книгите. На този ден трябва да си пожелаваме само хубави неща. Това беше и темата ми за разговор със Светия Отец, той пази прекрасни спомени от посещението си през 2019 година. В обръщението му за мира на Земята има известно пророчество, защото каза, че той е позитивно благо, не е просто достатъчно да няма война", заяви той. 

По думите му е прекрасна традиция българска делегация да посещава Ватикана на 24 май. "Разговорът ми с държавния секретар кардинал Перолин беше по-политически. Обсъдихме и Украйна, и РСМ. В християнска Европа най-важно е да градим мостове", смята Желязков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина