Раковски става сцена на кукери и маскаради

Автор: Plovdiv Now 8183
Раковски става сцена на кукери и маскаради

Международният фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове“ ще се проведе за 19-ти пореден път в град Раковски на 1 и 2 март  2019. Празникът започва от 18 часа на 1 март  в читалище „Св. св. Кирил и Методий“, където фестивалът ще бъде официално открит и ще бъдат представени общинските колективи. На 2 март  от 10.30 часа на площад „Европа“ в града ще се проведе състезателно дефиле, което ще завърши с парад.

26  са българските състави, сред които са и известните кукери от Васил Левски, Дъбене, Войнягово, Симитли, Бъта, Попинци, Дивотино, Кошарево, Шумен.

И тази година фестивалът ще се радва на международно участие, като гости ще бъдат македонците от село Ресава и италианците от остров Сардиния.

Жури от фолклористи и музиколози ще наблюдават играта и ще оценяват възможностите на съставите по регионалната им специфика, сценично поведение, маски и костюми.  За победителите е осигурен награден фонд.

Публиката и участниците ще се веселят с оркестър „ Калофер“ .

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития не само в община Раковски, но и в региона.  Фестът се провежда под патронажа на Кмета на общината.

Фестивалът се заражда по идея на покойния кмет  Франц Коков, който останал очарован от пернишкия фестивал организиран по-рано. Група  младежи му  помaгат да осъществи тази идея, която се превръща  в традиция и оставя трайна следа в развитието на общината.

През 2000 г. се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри, който се финансира от община Раковски. Същата година общината става член на Федерацията на европейските карнавални градове (FEEC).

От 2002 г. Министерство на културата финансира проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” в града и фестивалътпрераства в национален, а от 2003 г. той вече е със статут на Международен фестивал.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина