Раковски се побратими с италиански град СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 5520
Раковски се побратими с италиански град СНИМКИ

Общините  Раковски и италианската Арзергранде подписаха меморандум за развитие и сътрудничество. Навръх Националния празник на България общинарите от Раковски се договориха с италианските си колеги за сътрудничество в областта на културата, икономиката и туризма.  Побратимяването е с цел стимулиране и активизиране на връзките и действията на двете общини и тяхната готовност да издигнат приятелството, разбирателството и уважението между двата народа.

Чрез културния обмен могат да се създадат успешни бизнес контакти главно в сферата на туризма и по линия на католическата църква, както и в областта на обществените услуги, образованието, земеделието и спорта. Двамата кметове са се договорили да участват със съвместни проекти в различни области в интерес на хората от Раковски и Арзергранде. 

В църквата "Пресвето Сърце Исусово" бе отслужена тържествената литургия в чест на побратимяването. След литургията в манастира  се проведе  среща с младежите "Скаути" и с децата, на които им предстои да вземат първо причастие при Папа Франциск през май.

"Изключително щастлив съм да се видя с децата, които ще имат честта първо причастие да им даде Папа Франциск. Тове е нещо, което не се случва на всички деца по света, нито всеки ден. Доволен съм, че съм днес тук с нашите братя от община Раковски и както каза отец Младен по време на литургията "Нека да се отворим ". Не бива да се затваряме в себе си и в общностите си, а да бъдем отворени едни към други, да си помагаме , за да растем заедно. "- каза кметът Филипо Лазарин на децата и техните родители.

Договорът  беше парафиран в музея на енорията сред ценни религиозни и фолклорни експонати.

"Ще си тръгнем оттук с чувство на добре посрещнати, с чувство на гостоприемство от една община, която иска да се възроди. Положихме основите на нещо, което може да расте. И двамата с кмета Павел Гуджеров сме млади хора имащи визия за бъдещето."-  каза Филипо Лазарин. Той съобщи, че втората стъпка в подкрепа на споразумението вече е в ход. Скоро от италианска страна ще пристигне дарение под формата на апаратура за новото детско крило на болницата в Раковски.

 

 

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина