Традиционното си пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкусни ястия ще представят кулинари от Раковски тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив.
Не е ясно как вековната рецепта за пиде – приятно сладката, златиста турска питка, поръсена със сусам, е мигрирала към католическата общност на Раковски, но тя от години се е превърнала в традиционна за този край на България. Пидето се приготвя от брашно, мая, зехтин, кисело мляко, захар и сусам, а тайната на поднасянето е в нарязването на тънки ленти.
Всеки, който желае, ще получи рецептата в детайли по време на Фермерския пазар на Бунарджика и ще има възможност да опита ароматното пиде, увери Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на вкусното събитие „Раковски гостува на Пловдив“, заедно с партньорите от Фермерския пазар.
Сладкото от мента, освен че звучи свежо и ароматно, е много полезно при стомашно-чревни заболявания. Това се дължи на спазмолитичното и успокояващо действие на ментата. Благодарение на ментоловото етерично масло, сладкото от мента се препоръчва при повръщане, гадене и проблеми с храносмилането. Полезни за здравето са и боровият мед и сладкото от зелени шишарки – те облекчават кашлицата и симптомите на простуда. А сладкото от зелени орехчета освен че е елегантно, подпомага функцията на щитовидната жлеза.
Кулинарните майстори от Раковски ще представят пред посетителите на Фермерския пазар в Пловдив и пълнени чушки с боб, домашен ябълков оцет, домашен тутманик и мариновани тиквички.
Можете да опитате непознатата кухня на Раковски на 18 юли, от 16 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.