Министър Порожанов и еврокомисарят Мария Габриел пристигат в Раковски утре. Заедно с евродепутата Владимир Уручев, кмета Павел Гуджеров и други официални гости, те ще открият изложението "Фермер Експо" 2018. Второто издание на кулинарния фестивал обещава богата програма и интересни участници.
Презентация на средновековна кухня и занаяти под надслов "На гости на един болярски дом" ще направи магистър-културологът Петя Крушева. Представянето на средновековната кухня ще бъде с няколко ястия от засвидетелствани исторически рецепти, които ще очертаят представите за менюто и начина на хранене на различните социални слоеве: селски ечемичен хляб и имперски хляб с подправки, обредна баница за плодородие и латински специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион. Всички те носят вкуса на средственовековната кулинарна естетика и ще могат да се дегустират на място. Дегустация ще има и на ликьор от маслодайни рози и петмез.
Акцентът е отношението на средновековния човек към храната – кое е смятал за грешно, кое за вкусно, какви са били хранителните му навици, какво е останало днес и какво е забравено в кулинарната ни култура и вкусове, какво можем да върнем в ежедневието ни. В презентацията участва цялата експозиция от съдове, покривки и допълнителен инвентар, който е автентичен или реконструиран според запазени образци, в присъствието на домакините с характерно облекло и накити от началото на XIV в., възстановени по стенописи от църквата в Долна Каменица.
Кметът на община Раковски Павел Гуджеров ще внесе колорит на Фермер Експо Раковски 2018 с провеждането на Фестивал на селската кухня "Вкусовете от вчера". Фестивалът ще събере на едно място 17 читалища от област Пловдив, за да демонстрират местни кулинарни и фолклорни традиции. Жени, облечени в традиционни за района носии, ще разкажат за обичаите по прибиране на реколтата, за традициите в приготвянето на храната и ритуалите, свързани със събиране на семейството около трапезата. Паралелно с това ще бъде изнесена фолклорна програма от самодейци от област Пловдив и реализирани различни демонстрации по приготвяне на традиционни местни храни – лютеница, катми, пиде, прясно сирене и кашкавал, сладък суджук и др.