Официална церемония на гара Белозем! Откриха новия скоростен участък на жп линията за Бургас

Автор: Plovdiv Now 3660
Официална церемония на гара Белозем! Откриха новия скоростен участък на жп линията за Бургас

Приключи втората фаза от рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас. Днес на жп гара Белозем лентата на обновения участък бе прерязана от министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски и областният управител Дани Каназирева. Участъкът е с дължина 26 км и обхваща железопътния участък от гара Скутаре до гара Оризово.

Рехабилитирани са железния път и контактната мрежа в участъка, системите за сигнализация и телекомуникация,  приемните здания и техническите сгради в гари Маноле и  Белозем, включително е изградена  пасарелка, както и нова спирка Опълченец с осигурен достъп на лица с намалена подвижност.

По думите на министър Желязков цялостната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура и достигане на европейските стандарти.

Като част от транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”, рехабилитацията на тази линия е от съществено значение както за България, така и за Европа.

„Постигнатата максимална скорост 130 - 160 км/ч  и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт“, заяви инж. Папукчийски.

Изпълнител на договора е Обединение „Европейски железници“, а неговата стойност - 69 848 308, 66 лева без ДДС.

Според министър Желязков тази инвестиция е изключително важна, особено когато я обвържем с всички системни инвестиции в сектора.

„Преди няколко дни бе подписан договорът за модернизацията на железопътен възел Пловдив, както и на Централна гара, за да може наистина Пловдив да има не само една красива сграда на Централна гара, но и да бъде едно съсредоточие на железопътния трафик, да може да се изгради необходимата инфраструктурата,  за да  бъде облекчен  животът на пътуващите не само с железниците. Това е важно за града, но най-вече за  развитието на онези възможности, които познаваме , виждаме и се надяваме да достигнем за пътуването със железниците. А неминуемо ползватели и тези, които ще имат удоволствието да се възползват от новоизградената инфраструктура  ще бъдат жителите и на градовете, и на по-малките населени места, като това на Белозем. Така че, по резултатите се преценява свършената работа", припомни министър Желязков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина