Обновяват спирките в Белозем, кръстени на именити личности, родени в селото

Автор: Plovdiv Now 9158
Обновяват спирките в Белозем, кръстени на именити личности, родени в селото

Обновяват спирките в Белозем, кръстени на именити личности, родени в селото или допринесли за неговото развитие.

Две от спирките на ул "Родопи " са вече готови, именувани на Франц Коков и Иван Михов.

Франц Коков е икономист и дългогодишен кмет на Раковски.

Франц Генов Коков е роден на 1 януари 1963 г. в село Белозем, Пловдивски окръг. Основно образование завършва в родното си село. В икономически техникум „Васил Левски“ в Пловдив завършва средно образование. През периода 1983 – 1985 г. отбива военната си служба в спортна школа „Тракия“ Пловдив в дублиращия отбор по футбол към представителния тим. Завършва висше образование във ВФСИ „Д. А. Ценов“ в град Свищов, специалност „Счетоводство и контрол“. През последната година от следването си специализира стопански и финансов контрол.

От 1992 до 1993 г. работи като данъчен инспектор в Данъчното бюро в град Раковски. След този период открива счетоводна кантора за счетоводни и финансови услуги. Притежава лиценз, издаден от МЗГАР за оценител на земеделски земи, подобренията и насажденията върху тях. От 1995 г. е избран за общински съветник в Община Раковски с листата на ОДС. Председател е на Икономическата комисия към Общински съвет. През 1999 г. е избран за кмет на Община Раковски. През 2003 г. е преизбран за втори, а през 2007 г. - за трети мандат.

По негова идея от 2000 г. ежегодно се организира фестивалът на маскарадните игри „Кукове“, който се финансира от община Раковски. По време на първия му мандат се подновява прокарването на канализацията на обраните води в Раковски и се прави проект за канализация на село Белозем. Реконструира се пътят Стряма - Момино и уличното осветление на основния булевард в града.

Идеята за създаването на индустриална зона чрез публично-частно партньорство се ражда в Италия, когато Франц Коков посещава икономическа зона в страната заедно с бизнес делегация. Няколко месеца по-късно Община Раковски организира търг за 815 декара общинска земя. Наддаването е спечелено от пловдивската строителна компания „Сиенит“. Фирмата има опит в изграждането на заводи, преди това е построила производствени мощности до пловдивското село Радиново. Така през 2005 г. се обособява Индустриална зона Раковски. В зоната за първите 11 години са инвестирали 19 фирми, които са осигурили 3500 работни места.

По идея на Франц Коков се организира и провежда международният детски футболен турнир „Обединени от футбола“ на стадион „Г.С.Раковски“. След преждевременната смърт на Франц, турнирът носи името „Обединени от футбола-Франц Коков“. Имало е и предложение един от градските стадиони да носи името му, но предложението е отклонено от общинските съветници.

Благодарения на усилията на Франц са организирани множество годишни фестивали и празници в общината: Фестивал на белия щъркел в Белозем, Празник на виното в Раковски, Международeн християнски младежки фестивал и др.

Преживе неговите приятели и колеги се обръщат към него с Франко. Поради големите му заслуги към града и общината, неговите съграждани си спомнят за него като основател на ренесанса в Раковски. През 2002 г. по време на апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България лично води колона от раковчани, извървели пеш разстоянието от Раковски до Пловдив, за да присъстват на Света литургия на централния площад в Пловдив.

Франц Коков умира на 25 октомври 2008 г. след дълго боледуване. Погребан е в гробищния парк на родното си място.

Иван Михов е самоук музикант-цигулар, автор на много хора и ръченици.

Иван Mихов Иванов е роден на 20 март 1936 г. в село Белозем, Пловдивско. Той е от фамилия потомствени музиканти. Дядо му е свирил на кавал, баща му е бил гайдар, а майка му знаела и пеела много тракийски песни.

Като дете сам изработва първия си музикален инструмент от сухо царевично стебло, а като по-голям си изработва гъдулка на която изсвирва първата си фолклорна мелодия. Първата си цигулка купува по-късно и започва да се учи да свири при известния фолклорен музикант Георги Димитров – Крушката.

През 1958 г. създава Белореченската народна група. Няколко години по-късно с нея прави първите си записи в радио Пловдив.

През 1963 г. Иван Михов завършва школа за ръководители на фолклорни оркестри, ансамбли и състави. Работи в оркестъра за народна музика под ръководството на Петко Радев. Малко след това са направени първите записи в радио София, а на пазара излиза първата му грамофонна плоча. Следват дълги години концерти, записи и работа с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио под диригентството на Христофор Раданов.

Иван Михов е секретар на читалището в родното си село от 1970 до 1975 г. През 1972 г. той основава Белоземската група. Свири и в Първомайската група. През годините цигуларят развива концертна дейност и заедно със своята съпруга – певицата Анастисия Михова.[2] От 1980 г. започва да майстори цигулки.

Едни от най-известните му изпълнения са – Маневска ръченица, Виранлийско хоро, Еленина ръченица, Дайчово хоро, Белоземски мохабет и Пенаково хоро и др. Последните негови записи са от 2015 г. заедно с оркестър „Млади Тракийци“ с ръководител Божидар Стрехин. През същата година за неговите заслугите в областта на българската народна музика и запазването на тракийските традиции и обичаи, той е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Раковски“.

Иван Mихов умира на 28 май 2016 г. С над 30 години творческа дейност музикантът остава следа в тракийското фолклорно творчество. Плод на неговата музикално-педагогическа дейност са изпълнители като Иван Бойчев, Георги Янев и др.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина