Нови 35 фиданки вече растат в Раковски

Автор: Plovdiv Now 5492
Нови 35 фиданки вече растат в Раковски

В седмицата на гората от 1 до 7 април в Раковски са засадени общо 35 фиданки - бреза, колоновиден дъб и габър и лирово дърво. Дръвчетата ще растата на алеята пред централния градски парк в общинския център. Две плачещи върби пък са засадени около паметника на загиналите раковчани във войните за национално обединение на България.

В инициативата се включиха общински служители и децата от общинския клуб "Родолюбец", както и децата -скаути.

"Най-доброто време да засадиш дърво е преди 20 години. Следващият най-добър момент е днес. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да съхраним новозасадените дръвчета. Горите са белите дробове на планетата и със засаждането на всяко дърво пречистваме въздуха, който дишаме ние и нашите деца!"-  каза кметът Гуджеров, който засади лично  няколко фиданки дъб и габър.

Друга инициатива свързана със седмицата на гората беше и посещението на малчуганите от детска градина "Синчец" в Белозем и "Радост" в Стряма в Държавно горско стопанство "Чекерица" край Стряма.

Отбор "Пчелички" и отбор"Смелите патета", както сами се нарекоха малчуганите, са засадили едно широколистно  дърво - липа и едно иглолистно - кипарис в землищото на горското стопанство.

Лесовъдите от "Чекерица" са напътствали  децата в залесяването, като нагледно са им обяснили за разликата между широколистните и иглолистните дървета, за размножаването на дървестните видове  и за това как се определя възрастта на едно дърво.

Припомняме, че Община Раковски започна залесяване на горския си фонд след близо четвърт век и е единствената община в областта, която след десетилетия стартира възобновяване на горските си територии. След промяна в закона за горите през 2011 г. общините сами трябва да организират залесяването.

В момента се залесяват 20 декара с 550 фиданки хибридна топола. Работи се по метода дълбочинно залесяване чрез сондиране.  Залесява се на 1.50 /1.80 м. дълбочина. На места теренът е доста тежък заради тежката глинеста почва.

Предстои да бъдат залесени още 10 дка. общински площи в землището на град Раковски.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина