Роми впрегнаха каруци с незаконно отсечени дървета край Белозем ВИДЕО

Автор: Деница Лещева 8192
Роми впрегнаха каруци с незаконно отсечени дървета край Белозем ВИДЕО

Дърветата в района на село Белозем се изсичат безразборно, сигнализират читатели на Plovdivnow.bg. Очевидец е успял да заснеме и видеоклип, на който ясно се виждат приминаващи ромски каруци, натоварени с отсечена дървесина. Според местните става дума за незаконна сеч в местността "Памуклука" в землището на селото. 

Снимките и видеото са публикувани в социалните мрежи преди месец, но никой не е успял да разкрие кои са извършителите. Пред наш репортер свидетели споделят, че не са подавали сигнал до отговорните институции. 

"Никой не иска да губи време и нерви, за да попадне в статистиката на МВР или някоя друга институция", обяснява ситуацията възмутен белоземец. 

Наш репортер потърси коментар от отдел "Екология" в община Раковски. Оттам обаче само потвърдиха, че сигнал не е постъпвал. 

"Нищо не е стигнало до нас", коментира и кметът на общината Павел Гуджеров. Той допълни, че има добра координация между Общинска охрана, фирмата, която отгаваря за стопнисването на горите,  Държавното горско стопанство и полицията.

"Конфискували сме огромен брой каруци. Имахме доста добри съвместни акции," заяви още градоначалникът.

Свързахме се и с кмета на селото Иван Тачев, който обясни, че е наясно със случая, тъй като е видял публикациите в социалните мрежи. За съжаление обаче извършителите са останали неразкрити. Тачев сподели, че действително става дума на незаконна сеч, въпреки че той самият бил готов да даде разрешение за отсичането на въпросните дървета. 

"Това бяха 50-годишни тополи, които бяха опасни. Както се вижда от снимките, вътрешността им е изсъхнала. Щях да дам разрешение, ако някой го бе поискал. Практиката в селото е такава - когато има опасни дървета, наемаме някого да ги отреже, като той запазва и дървесината", обясни Тачев. 

Кметът на Белозем разказа също, че напоследък сигналите за незаконна сеч са намалели. 

"Конфискували сме една камара каруци и коне. Горските също си гледат работата, въпреки че не могат да реагират на всичко", заключи той. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина