На тъмно Зико вдигна със 70% парите за екозавода в Шишманци, годишно прибират с 3 млн. лева повече

Автор: Благовест Андонов 7049
На тъмно Зико вдигна със 70% парите за екозавода в Шишманци, годишно прибират с 3 млн. лева повече

Над 3 млн. лева годишно повече ще плаща Община Пловдив за депонирането и обработка на боклука си в  депото за неопасни отпадъци в село Шишманци. Това се случва след сключен договор на тъмно от кмета Здравко Димитров и представителя на консорциума Стоян Гидиков, който държи екозавода.  Споразумението е подписано на 20 септември 2023 година, но нито е дадена официална информация за него от пресцентъра на Общината, нито може да се намери в сайта на градските  власти, a също така и местният парламент не е взимал отношение.

Репортер на TrafficNews успя да се сдобие с договора, според който  а един тон отпадък от 1 януари 2024 година Община Пловдив ще плаща по 50,31 лева, вместо досегашните 29,29 лв. Това е увеличение с близо 70%, а на пловдивския данъкоплатец ще струва около 3 млн. лева на година. Всяка година към депото в Шишманци за преработка се пращат около 125 000 тона отпадъци, което значи, че сумата ще скочи на над 6 млн. лева.  „Консорциум екологичен завод” има договор за депото за още 10 години след проведената обществена поръчка през 2003 година.

Част от допълнителното споразумение

Тогава се сключва договор по обществена поръчка между Община Пловдив и консорциума за инженеринг на предприятие с депо за третиране на битови отпадъци, включващ предпроектно проучване, проектиране, организация на строителството, изграждането на обектите, доставка и монтаж  на машини и съоръжения, пускането му в експлоатация с възможност за работа за 30 години.

Той струваш 42 млн. лева, като 32 млн. лева бяха финансиране от държавата, а останалите 10 млн. лева от Община Пловдив. Заводът е на площ от 240 хил. кв.м и се намира върху бившия стоманолеярен завод в село Шишманци.

През миналата година бяха дадени още  8,5 млн. лева по договора за изграждане на трета клетка за отпадъци в завода, защото първите две изчерпват лимита си. Над 6,5 млн. лева от сумата идва от ПУДООС, а останалата отново бе от бюджета на Община Пловдив.

Така се стига до 20 септември, когато като мотив, че разходите в завода са се вдигнали многократно от 2003 година, а приравнената инфлация за тези 20 години е 136%, сумата за преработка на тон отпадък става от 29 лева на 50 лева.

Самият завод няколко пъти е влизал в общественото пространство заради пожарите, които стават периодично в него. През 2019 година имаше и протести на жители от Шишманци, Белозем и Стряма, които настояваха за безопасното му функциониране.

Три села се вдигат на протест пред горящия завод в Шишманци

Консорциумът се представлява от юридическото лице „Скок – С” ЕООД с управител  Стоян Гидиков. Едноличен собственик на въпросната фирма е Атанас Търев, който е баща на общинския съветник от ЗС „Александър Стамболийски” Кирил Търев. 32-годишният бизнесмен е най-богатият общинар в местния парламент, като е декларирал над 7 млн. лева лични средства.

Търев е един от кандидатите за общински съветници  в коалиция „Съединени за Пловдив”, които са издигнали Славчо Атанасов за кмет.

Общинските съветници Георги Колев и Кирил Търев от ЗС "Ал. Стамболийски", които са в коалицията зад Славчо Атанасов

Защо договорът е подписан на тъмно?

Както стана дума Община Пловдив не информира през пресцентъра си или друго събитие за готвеното увеличение. Тъй като увеличението е планирано от 1 януари 2024 година, от Община Пловдив не са внесли и предложение в местния парламент, защото не засяга бюджета за 2023 година.

Решението за вдигането на парите е взето по време на Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – „Пловдив”. В него участват 9 кмета на общини в Пловдивска област, които ползват депото в Шишманци.

Въпреки че след всяка среща от Община Пловдив пращат информация за решенията на него,  от градските власти  са спестили тази точка. Единственото място, от което става ясно, че се е дискутирало увеличението е качен протокол, на почти неоткриваемо място в сайта на градските власти.

То се е провело на 10 юли 2023 година, а в дневния ред е записано:  „Обсъждане и взимане на решение за актуализиране на цената на експлоатация на „Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане на закрит способ”, село Шишамнци. Решението е било взето единодушно, но няма никаква конкретика по него.

 

Решението на РСУО за вдигането на парите

В същото време, тъй като договорът за обществената поръчка е сключен през 2003 година, архивът в профила  на купувача на Община Пловдив не се поддържа.

Това е поредният договор, който Здравко Димитров подписва в края на мандата си и задължава новия кмет да плаща с милиони повече средства от бюджета на града.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина