Малък герой! Дете от Белозем спаси паднал от гнездото си щъркел

Автор: Добринка Димова 12058
Малък герой! Дете от Белозем спаси паднал от гнездото си щъркел

Ученик от Белозем спаси млад щъркел. Вчера Радослав Рангелов видял птицата на пясъка. Оказало се, че тя е паднала от близкото гнездо, когато направила първия си опит да лети. Без да се колебае, момченцето вдигнало щъркела от пясъка и го прибрало в дома си. След това близките му позвънили на кмета Иван Тачев, за да го попитат какво да правят. И осигурили на неочаквания си гост всичко необходимо, за да оцелее.      

„Обикновено в първия си опит да летят младите щъркели падат от гнездото. Тъй като родителите им вече не се грижат за тях, често се случва да умрат от глад или обездовняване. Затова и ги посъветвах да сложат до щъркела една кофа с вода”, разказва кметът на селото, което е известно с десетките си гнезда, а през 2005 г. бе обявено за Европейско село на щъркелите.

Тази сутрин, когато отишъл в дома на малкия герой, кметът останал изумен от грижите, положени за птицата. „Така професионално го беше хванал за ключа и му беше прибрал крилата, все едно цял живот с това се е занимавал”, хвали го Тачев.

Благодарение на Радо, щъркелът е добре и вече е в спасителния център за диви животни в Стара Загора. Там птицата ще бъде обезпаразитена и ще й бъдат направени пълни изследвания. Най-вероятно ще бъде пусната в природата след около 20-ина дни, малко преди миграцията, за да може да се групира и да отлети с останалите на юг.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина