Кукери от страната и чужбина ще разлюлеят Раковски и тази година

Автор: Plovdiv Now 55689
Кукери от страната и чужбина ще разлюлеят Раковски и тази година

 Наближава времето за тазгодишния международен фестивал на кукерите и маскарадните игри в Раковски. Събитието е традиционно за града и тази година предстои неговото 21-во издание.

Фестивалът носи името "Кукове" и ще премине в два поредни дни - на 17 и 18 февруари.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития не само в община Раковски, но и в региона. Фестът се провежда под патронажа на Кмета на общината.

Фестивалът се заражда по идея на покойния кмет  Франц Коков, който останал очарован от пернишкия фестивал организиран по-рано. Група  младежи му помaгат да осъществи тази идея, която се превръща  в традиция и оставя трайна следа в развитието на общината.

През 2000 г. се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри, който се финансира от община Раковски. Същата година общината става член на Федерацията на европейските карнавални градове (FEEC).

От 2002 г. Министерство на културата финансира проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” в града и фестивалът прераства в национален, а от 2003 г. той вече е със статут на Международен фестивал.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина