Кметът на Раковски посети най-голямата българска общност в Румъния

Автор: Plovdiv Now 5806
Кметът на Раковски посети най-голямата българска общност в Румъния

Кметът на Раковски Павел Гуджеров беше на двудневно посещение в румънският град Стар Бешенов, чието население се състои предимно от банатски българи католици. Гуджеров бе там по покана на почетния консул на България в Тимишоара Георги Наков.

"Това е моето първо посещение в Румъния и съм очарован от Тимишоара, но повече ме впечатли Стар Бешенов с музеят , църквата и автентичният български дух, който е запазен. Макар и да ни делят 300 години по езика може да проследим общия корен.Благодарение на гостоприемството ви в Стар Бешенов се чувствам като в Раковски. "- сподели с българската общност в Румъния Гуджеров. Павел Гуджеров изказа благодаронст и на официалните румънски власти , който работят в тясно сътрудничество с българската общност в окръг Тимишоара.

Банатските българи  са потомци на изселилите се чипровчани и павликяни от Никополско и Свищовско, заселили се в тази част на света след погрома на Чипровското въстание през 1688г. Вече  близо 300 години те живеят там и ревниво пазят езика, традициите и българското си самосъзнание.Искат да общуват с България и имат гордостта да бъдат  център на българщината лизо 3 века .

В Банат българи живеят в различни села. В село Винга – на пътя между Тимишоара и Арад, те са наследници на избягалите след потушаването на Чипровското въстание от 1689 г. В Стар Бешенов през 1738 г. се заселват българи от района на Белене, Никопол, Ореш. Въпреки принадлежността си към католицизма, продължават да се наричат “палкене” или павликяни като спомен за павликянското им минало, защото преди да приемат католицизма, са принадлежали към общността на павликяните (богомилите).

  Винга и Стар Бешенов са населените места, в които се случват най-съществените неща за банатските българи. Винга я има на картата от 1741 година, основана е от чипровчани и до Първата световна война е културният център на банатските българи.

Стар Бешенов е столицата на банатските българи в Румъния с над 2500 души население. През пролетта на 1738 година павликянските българи, бягащи от гоненията на османците, получават правото от австрийските власти да се заселят в местността Бешенов. И до днес те пазят старите български традиции и се гордеят с тях.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина