„Кажете сирене! Балканско сирене!“, Раковски подписа меморандум в Кишинев

Автор: Plovdiv Now 5431
„Кажете сирене! Балканско сирене!“, Раковски подписа меморандум в Кишинев

Местната инициативна група в Раковски е подписала в град Кишинев, Молдова, меморандум за партньорство по проект за транснационално сътрудничество „Кажете сирене! Балканско сирене!“ с партньори от Гърция, Румъния, България, Словения и наблюдатели от Молдова.

Проектът има за основна цел да насърчава и промотира традиционните балкански сирена, като по този начин се инвестира в едно по-здравословно хранене, осигуряват се достойни доходи за производителите и устойчива производствена индустрия с възможности за туризъм и културни дейности. Очаква се да бъдат проведени проучвания и изследвания за произхода на сиренето на територията на Балканите и да бъдат организирани множество фестивали и събития с цел маркетинг на балканското сирене.

Основните действия за реализиране на проекта ще бъдат насочени към:

- Проучване на приликите и разликите в имената на сирената във всяка странасъздаване на електронна и печатна книга на балканските сиренасъвместни разработки с научни институти и лаборатории.

- Създаване на марката „Балканско сирене“ основано на традицонните предимства на балканските сирена съчетаващи както различни ползи за здравето на консуматорите, така традиционните техники на производство и качество на произвежданите продукти.

- Създаване на туристически продукти като: „Балкански път на сиренето“ – истории, митове и традиции в комбинация с традиции в гастрономията, културата и производството на вино;изложби, визити, колекции свързани с производството на сиренето.

- Изграждане на основните инструменти на проекта: уебсайт, лого и слоганбаза данни.

- Изграждане на мрежа за партньорство чрез позициониране на марката и създадения „път на балканското сирене“ и участие в различни мероприятия, конференции и фестивали.

Приблизителният бюджет на проекта е около 489 000 евро за всички партньори.

Източник и снимка: r-news.bg.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина