Картина със златен обков ще получи Светият отец в Раковски

Автор: Plovdiv Now 662
Картина със златен обков ще получи Светият отец в Раковски

Картина със златен обков ще бъде подарена на папа Франциск по време на посещението му в Раковски. Платното е дело на местен художник и беше избрано на специален конкурс от жителите на града.

В конкурса на общинската администрация се включиха общо 8 души, които не се занимават професионално с рисуване.

Местните художници имаха за задача да изобразят храма „Пресвето сърце Исусово“, където папата ще благослови младите католици. 

Избраната картината е дело на 50-годишния Бойчо Котов. Самоукият художник, който по професия е стругар, е рисувал платното близо месец. ” Това съм го направил за около месец, самоук съм, но откак се помня се занимавам с рисуване и от хоби, вече ми се е превърнало като в професия. Не знам на колко години веднъж може да се случи, папата да посети града и като местен художник реших да се включа. Преживяването беше страхотно. И всичко се получаваше и ставаше лесно, все едно с божията помощ”, сподели Котов.

Върху платното е изобразена църквата в Раковски, в която папата ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на над 200 деца от цяла България. Художникът е добавил и други елементи.

„Изобразено е плодородието на града- гроздето, а кукерът е знакът на нашите кукерски празници на града. За мен ще е страхотно преживяване да знам, че моя картина има във Ватикана, от това няма по-хубаво”, каза художникът.

Предстои с представители на Ватикана да се уточни точно кога и как картината – победител ще бъде предадена на папата. Останалите творби от конкурса ще останат в сградата на общината.

Източник и снимка: r-news.bg.

 

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина