Изграждат Музей на щъркела в Белозем, излекувана птица полита в небето тази събота

Автор: Деница Лещева 7895
Изграждат Музей на щъркела в Белозем, излекувана птица полита в небето тази събота

Местна кухня и изпълнения на самодейни колективи и детски групи ще дадат старт на тазгодишния Фестивал на белия щъркел в Белозем. В селото вече тече трескава подготовка за събитието, което ще се проведе тази събота. Интересно е, че малко преди да бъде даден старт на фестивала, ще бъде пуснат на свобода излекуван щъркел от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщи пред Trafficnews.bg кметът на Белозем Иван Тачев. Той допълни, че за 14-тото издание на фестивала в селото ще пристигнат над 500 участници. 

"Въпреки че вече можем да се похвалим с голям опит, винаги има неща, които ни притесняват. Надяваме се най-вече на хубаво време", коментира кметът. Пред камерата ни той се похвали и със спечелено финансиране от от природозащитната организация "Евронатур", под чиято шапка са всички села на щъркелите. Организацията ще отпусне 5000 лв. за изграждане на Информационен център и Музей на щъркела в Белозем. 

Редица събития са включени в тазгодишната програма, а акцентът на всяко едно е именно символът на селото, намиращо се на 20-тина километра от Пловдив - щъркелът. Някои от тях са с международно участие. Талантливи деца от Сърбия, Германия, Македония и Словения са се включили в конкурса за детска рисунка, организиран от местното школо "Гео Милев".  Състезанието под "Животът на един щъркел" вече има своите победители. Те ще бъдат наградени по време на фестивала на 18 май. По време на събитието ще бъдат наредени щандове с местни продукти - ястия от ориз, който е изконна култура в Белозем, домашни вина и ракии, кисело мляко и катми. 

"Нито едно от събитията не е с комерсиална цел. С подобни прояви искаме да приучим младите да живеят в синхрон с природата. Защото който живее в синхрон с природата, е в мир и със себе си", обясни Тачев и прикани всички, които пътуват по автомагистрала "Тракия" тази събота да се отбият в Белозем. 

"Само на един километър е от аутобана и наистина има какво да се види", съобщи той.  

От край време белият щъркел е символ за жителите на селото. Нещо повече - сред някои от двойките се забелязва тенденцията всяка година да се завръщат, за да гнездят в Белозем. Всяка година организацията "Зелени Балкани" извършва мониторинг и преброяване на пернатите. Рано напролет доброволците почистват и обезпаразитяват гнездата, преди щъркелите да се завърнат в тях. Миналата година популацията е била 46 двойки, което е своеобразен бум. 

"В цяла Европа популацията върви напред единствено в Полша. За Белозем това е обяснимо, тъй като се увеличава площта на оризовите полета. Знаем, че щъркелът е водолюбива птица, която се храни със земноводни", обясни тенденцията Тачев. Той сподели и че по-миналата година били сложени проследяващи устройства на два щъркела, преди тяхната миграция. Единият от тях изминал 8 000 км. в едната посока. Така природозащитните организации се сдобили с точни данни за това къде мигрират птиците и за колко време се придвижват. 

Освен символ на доброто, щъркелът е индикатор за чиста природа, заключва кметът. Това е така, защото именно чистата околна среда, с достъп до вода, е предпочитан хабитат от земноводните, с които се храни птицата. 

"Въпреки че имаме голяма индустрия - петролна рафинерия и много фабрики, при нас е чисто", споделя Тачев.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина