Град Раковски чества празника си днес!

Автор: Plovdiv Now 34970
Град Раковски чества празника си днес!

Град Раковски чества празника си днес. Навършват се 53 години от датата  3 февруари 1966 година, когато с Указ 100 на Президиума на Народното събрание селата Генерал Николаево, Секирово и Парчевич, се обединяват в едно населено място, наречено град Раковски.

В миналото трите села са се наричали съответно Калъчлий, Балтаджа и Алифакъх.

Земите на града са били населени с български павликяни, приели католицизма. Докато към 1650 година почти всички живеещи в Северна България български павликяни вече са приели католицизма, то в южната част на страната този процес едва започва. В резултат на преселения на павликяни от Северна България, католическата общност в Раковски в периода между 17 и 19 век, бележи значителен демографски ръст. На територията на днешния град се появява още едно село – Алифакъх (днес квартал Парчевич), което носи името на известен лечител-турчин.

През 1643 година католическият мисионер Яков Хомодей (Яков Божков), съученик на Петър Парчевич в Лорето, Италия, пристига в село Калъчлий, днес кв. „Генерал Николаево“ на град Раковски. По това време селото е център на павликянството в Южна България. Пасторът построява първата католическа църква в селото от дърво и слама и успява сериозно да ускори налагането на католицизма в района.

Приемането на новата религия от павликяните в Раковски не става бързо и лесно. Историята пази множество случаи на гонене на мисионери и бягства на цели семейства от местата, където те активно проповядват и действат. Покръстването завършва през 1839 година с присъединяването към католицизма на последното павликянско село – Балтаджа, днес квартал на Раковски.

Градът е административен център на община Раковски и обединява седем населени места - Стряма, Шишманци, Белозем, Чалъкови, Болярино, Момино село и град Раковски, а населението наброява около 28 000 души.

Вижте пълния текст на поздравителния адрес, който Кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до своите съграждани.

Екипът на PlovdivNow.bg също се присъединява и честити празника! Нека град Раковски бъде закрилян от доброто и благоденствието ! 

Честит празник и за много години!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина