Фиданка от хилядолетен бряст пусна корени в Раковски, дръвчето е природен феномен

Автор: Plovdiv Now 10610
Фиданка от хилядолетен бряст пусна корени в Раковски, дръвчето е природен феномен

Фиданка от известния сливенски бряст е посадена в Раковски. Дръвчето от природния феномен е подарък на община Раковски от кмета на Сливен и вече расте в Централния градски парк на Раковски.

Хилядолетното дърво е символ на града и е основен елемент в герба на Сливен. Дървото е природен феномен на възраст около 1100 години от вида Ulmus campestris (полски бряст). Обявено е за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5,65 метра, а височината му достига 10 метра.

Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията Сливен възниква на мястото на тази стара гора. Поради множество събития, станали при бряста, през 1970 г. той е обявен за историческо място. 

През 2014 Старият сливенски бряст бе обявен в Брюксел за победител в конкурса "Европейско дърво на годината". Дървото, на което османците са бесели хайдутите от Сливенско преди пет века,  дори е увековечено на възпоменателна монета от БНБ.

Това е второто подобно дръвче, издънка от хилядолетни дървета в България, което община Раковски получава като подарък. Първото бе част от Гранитския дъб,  най-старото дърво в България и Европа.

Още една фиданка от вековно дърво предстои да пусне корени в Раковски. Скоро ще бъде посадено и дръвче от Кичестя габър — много рядко срещано дърво на 700 години, който e единствен на Балканите и  се намира в село Турия, община Павел Баня.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина