Изложение събира на едно място фермери,иновации, кулинарни традиции и фолклор

Автор: Plovdiv Now 6521
Изложение събира на едно място фермери,иновации, кулинарни традиции и фолклор

Второто изложение по животновъдство и фермерски храни „Фермер Експо Раковски 2018“ е дело на организацията на производители „Фермерско мляко“ в Раковски. Тази година изложението ще се проведе на 12 и 13 октомври на познатото място – пазара за живи животни в кв. Секирово, Раковски. Съорганизатори са Министерството на земеделието, храните и горите, евродепутатът Владимир Уручев, община Раковски и Институтът за агростратегии и иновации. Участие ще вземе и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Специално място на изложението ще бъде отделено на връзката образование-практика. Възможности за професионално земеделско образование ще бъдат представени от средните и висши училища в сферата на земеделието в България, тъй-като без квалифицирана работна ръка не може да се реализира иновативно и успешно животновъдство.

Паралелно се провежда и Фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“, на който всяко от седемте населени места от общината ще представи кулинарните си традиции и характерни народни носии. За доброто настроение ще се погрижат с фолклорна програма, десетки самодейци от област Пловдив. Предвидени са и различни демонстрации по приготвяне на традиционни местни храни – лютеница, катми, пиде, прясно сирене и кашкавал, сладък суджук и много други.

„Фермер Експо Раковски 2017“ през миналата година бе първото изложение по животновъдство и фермерски храни реализирано от призната организация на производители – Фермерско мляко. То проправи пътя за подобни изложения на територията на Област Пловдив, в която животновъдството е силно застъпено и развито. Показани бяха 103 броя животни от 16 земеделски производителя, сред които Аграрен университет Пловдив и Земеделски Институт – гр. Стара Загора. Петнадесет животновъда демонстрираха собствени фермерски млечни и пчелни продукти, като посетителите имаха възможност да дегустират и закупят произведените във фермата храни. Демонстрирана бе самобитната красота на фолклора от Община Раковски и реализирани демонстрации по приготвяне на традиционни храни – пиде, катми, прясно сирене, лютеница и др.

 Вижте пълната програма на тазгодишното второ издание на  „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2018“


12-13 ОКТОМВРИ 2018г., 
ПАЗАР ЗА ЖИВИ ЖИВОТНИ, КВ. СЕКИРОВО, ГРАД РАКОВСКИ

12 ОКТОМВРИ (ПЕТЪК)
09:00-12:00ч. Подготовка на щандове и преглед на животни;
12:00-18:00ч. Обмяна на опит между участниците;
19:00-21:00ч. Официална вечеря за участниците;

13 ОКТОМВРИ (СЪБОТА)
9:00ч. Начало на изложба на животни - говеда, биволи, овце, кози, коне, Българско овчарско и Каракачанско куче. Открита детска площадка за среща на деца с „бейби“ селскостопански животни;
10:30-10:50 ч. Изпълнение на фолкорен ансамбъл "Слав Бойкин" - гр. Раковски и група за народни танци „Китка”- гр. Раковски;
10:50-11:00 ч. „Джумбон Експо“ – представяне колоритната самобитност на раковчани от театрална трупа при НЧ "Св. Св. Кирил и Методий - гр. Раковски - 1908";
11:00-11:20ч.Официално откриване на „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2018;
11:30-11:40ч. Пресконференция
11:40-17:00ч. Паралелни програми: 
Ø Обичаи, храни и занаяти; 
Ø Животновъдство;

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА „ОБИЧАИ, ХРАНИ И ЗАНАЯТИ“ 
11:40-16:00ч. Изложение на фермерски храни – млечни, месни, пчелни и с растителен произход;
11:40-16:00ч. Представяне на занаяти от Регионална Занаятчийска Камара – Пловдив;
11:40-16:00ч. Фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ - представяне на фолклорни и кулинарни традиции на област Пловдив. Тъкане на ароматни килимчета от билки и цветя. Изработка на сувенири от вълна и кукли от царевична шума; Приготвяне на типични местни храни – пиде, катми, лютеница и др.;
11:40-16:00ч. Дегустация на приготвено на скара телешко, свинско и конско месо, осигурено от Генералния спонсор "Унитемп" EООД;
12:00ч. Демонстрация по приготвяне на традиционна лютеница - Народно читалище “Любен Каравелов 1897” – с. Куртово Конаре;
12:10ч. Демонстрация за традиционно ръчно избиване на масло в бурилка - с. Момчиловци. Дегустация на мътеница и масло, в комбинация с ечемичен селски хляб;
12:15ч. Демонстрация по направата на сладък суджук;
12:20ч. Предизвикателство по откриване на растителен продукт сред няколко вида сирена. Награди за успелите;
12:50ч. и 14:00ч. Приготвяне на ръчен кашкавал и сирене от Заралийска занаятчийска работилница;
13:00ч. Вадене на мед с центрофуга;
13:30 Дегустиране на Фермерски кебап с патешко месо, 9 зеленчука и краве масло - Ангел Ангелов от Национална академия „Кулинарен историк“ съвместно с Музей на хляба и традиционните храни; 
14:00-17:00ч. Оркестър "Млади тракийци" с ръководител Божидар Стрехин;
14:30 Теглене на томбола сред участници в анкета. Награждаване на късметлиите;


ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА „ЖИВОТНОВЪДСТВО“
Конференция „Иновации и дигитализация в земеделието - предизвикателства пред сектор животновъдство в контекста на бъдещата ОСП 2021-2027“:
Ø 11:40-11:50ч. Откриване на конференцията и приветствия от официалните гости - еврокомисар Мария Габриел, евродепутат Владимир Уручев, Министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов (очаква се потвърждение). Модератор - Светлана Боянова;
Ø 11:50-12:05ч. Доклад на Фокус групата по животновъдство от Европейското партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ)
Ø 12:10-12:40ч. Иновации в сферата на животновъдството от ЕПИ-АГРИ, Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” (ГДЗРСР) на Европейската комисия. Представяне на две оперативни групи;
Ø 12:40-13:10ч. Иновации от България:
• Ефективната млечна ферма - Тодор Арбов, международен експерт по говедовъдство;
• Представяне на термична слънчева инсталация за добив на топла вода за нуждите на животновъдство и съоръжение за извличане и използване топлината на издаденото мляко. Представяне : Фондация "Биоселена" и Аграрен факултет при Тракийски университет - гр.Ст. Загора;
• Партньорства в подкрепа на иновациите в българското земеделието и ролята на Национална служба за съвети в земеделието в този процес:
- Взаимно обучение: Достъп до иновации чрез демонстрации (проект PLAID по Програма Хоризонт 2020)
- Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации (проект NEFERTITI по Програма Хоризонт 2020)
Ø 13:10-13:30ч. Дискусия;
13:30-14:00ч. Дегустация на фермерски продукти от български производители;
14:00-15:00ч. Състезание по бутане на рулонни бали. Награди за най-бързите;
15:00ч. Теглене на томбола сред участници в анкета. Награждаване на късметлиите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина