Елхи от Раковски завладяха китайския пазар СНИМКИ+ВИДЕО

Автор: Милен Ангелов 24339
Елхи от Раковски завладяха китайския пазар СНИМКИ+ВИДЕО

С наближаването на коледните празници елхата се оказва сред най-търсените стоки. Празнично украсеното дръвче е един от символите, който присъстват във всеки български дом. Изкуствена или естествена да бъде елхата – това е въпрос, който в последните години се задава все по-често при избора. Търговците на естествени борчета все още не са завладели търговските площи в Пловдив. Обикновено това се случва в последната седмица преди Рождество. Не така обаче стои въпросът с изкуствените дръвчета. А знаете ли от къде идват те? И подозирали ли сте, че се раждат само на няколко километра от Пловдив? А представяте ли си как малък цех за ресни за врати и фолиа може след години да се превърне в един от производствените центрове на коледни елхи не само в България, но и в Европа и света?

В град Раковски се намира фабриката за изкуствени коледни дръвчета. Основатели са братята Любомир и Йонко Земярски. В началото тяхната компания започнала да се занимава с изработването на ресни за врати. Дълги години правели и различни фолиа, включително за канцеларски и други технически нужди. В един момент започнали производството на фолиа за елхи, които се приели толкова добре от клиентите, че Любомир и Йонко решили да започнат производството и на дръвчета. Това се случва през далечната 2004 година.

„Идеята не е спонтанна, но е рискова и до ден днешен се чудим защо се занимаваме с това нещо, което се превръща в част от живота и работата ни“, разкри пред екипа ни Йонко Земярски. Най-активният период за работа обикновено е в края на годината, но такива пикови моменти има във всеки бизнес и всяка работа, каквато е и производството на елхи”, споделя собственикът на единствения цех за изкуствени коледни дръвчета у нас. Компанията на Йонко Земярски произвежда и гигантски елхи, които се поставят на различни обществени места като големите площади и моловете. Много малка част от хората, които си купуват изкуствено дръвче знаят, че в базата в Раковски се произвеждат и такива с гигантски размери. До миналата година най-голямата елха, произведена във фабриката, била тази в Белград. Но през настоящата година са произведени доста на брой големи елхи. Преди около две седмици е направена най-голямата елха в България, която е поставена в центъра на Благоевград. Коледното дърво, което краси центъра на Пловдив, също е продукт на майсторите от Раковски.

„Тайната на красотата на една елха се крие в нейната украса”, категоричен е Йонко Земярски. Една елха трябва да бъде красива както през деня, така и през нощта. И това вече е ясно не само за българските клиенти, но и на редица чуждестранни. Основните пазари, които имат търсене на български изкуствени коледни елхи, са Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Македония, Румъния и Австрия. Всяка една страна има своите предпочитания за модел, големина, цвят и други характеристики на елхата. „Заради своята гъвкавост като производители се стремим с всяка изминала година да привличаме нови и нови държави като клиенти”, разкри Земярски. Обикновено българският пазар е залят с какви ли не елхи, играчки и други коледни украшения, произведени основно в Китай.

Отскоро обаче се наблюдава следният куриоз – българските елхи заливат китайския пазар. Оказва се, че Китай е един от основните клиенти на Земярски, а търговците от тази страна са едни от най-претенциозните и взискателни. „Китайският клиент пазарува висок клас елхи. Продажбата на елхи не е само цена. Има качество на клонката, има съхранение, дълги години една елха да бъде в добро състояние. Специално за елхите, които се предлагат на международния пазар - те са скъпи, но са с изключително добро качество. Китайският клиент поръчва елхи, които са висок клас и продава. Трудно се убеждава да закупи продукта, който се предлага. Изключително взискателен е, но за нас е гордост, че продаваме на такъв клиент“, изтъкна Йонко.

Производителят знае спецификата на всеки един регион, което го прави изключително гъвкав за навременно реагиране, защото това е бизнес, в който няма чакане и всичко се случва сега и на момента. Традиционен за елхите цвят си остава зеленият, защото е по-близо до природата. Но не липсват и такива клиенти, които предпочитат пъстроцветни коледни дръвчета. Тази година в каталога за елхи е включен един нов модел, наречен 3D Скандинавия. Изработен е от качествени и скъпи материали. Въпреки това се харесва и купува от клиентите, защото всяко едно листенце на дървото е като истинско. От разстояние трудно може да се различни дали елхата е истинска, или изкуствена, и това прави впечатление на клиентите, подчертава собственикът на фабриката.

И дава няколко полезни съвета за това, как да опазим и съхраним коледното изкуствено дърво и по-дълго време да се радваме на красотата и блясъка му. Важно правило е то да се съхранява на тъмно, да не е изложено на слънце и на висока температура. Добре е да се съхранява в кашона, в който е закупено, или в специални сакове за съхранение. Този вид елхи не се разглобяват на части и технически са готови три минути след изваждане от опаковката.

Още любопитни истории, които Йонко Земярски разказа пред екипа ни, както и кадри от създаването на изкуствените коледни елхи, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ:

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина