Бившият полицейски шеф на Раковски отива на съд за изнудване

Автор: Валерия Василева 7704
Бившият полицейски шеф на Раковски отива на съд за изнудване

Окръжна прокуратура внесе обвинението срещу бившият шеф на РПУ Раковски Георги Илиев и съучастниците му. Полицаите Стефан Модев и Петър Атанасов се сдобиха с второ обвинение за грабеж и изнудване. Сред обвиняемите са също Валентин Гоцев и Желязко Колев.

Петимата са обвинени в това, че в качеството си на длъжностни лица са поискали и приели подкуп в размер на 20 000 лева, за да нарушат службата си, като не предприемат действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер – държане на акцизни стоки без бандерол, за което са имали информация и данни.

Стефан Модев и Петър Атанасов са обвинени в това, че в съучастие с неизвестен извършител, са отнели 5 000 кутии цигари, „Busi-nees royals" на обща стойност 37 500 лева, 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи.

Стойността на всички отнети вещи е 41 500 лева , като грабежът е в големи размери и е извършен чрез сила и сплашване. В момента на деянието Атанасов бил служител на ОД на МВР-Пловдив.

Търговецът бил хванат от Атанасов и Модев да превозва цигари в района на парк "Лаута" през декември 2016. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута", спрял на светофар. Обвиняемите имали предварителна информация за  превозва , поради което спрели автомобила и го отклонили за проверка в парка. Там разпоредили на водача да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява ще влезе в затвора. През това време на мястото  пристигнал друг автомобил, марка  „Фолксваген Пасат", в който натоварили 5 000 кутии цигари без бандерол от буса, като в претоварването помагало неустановено по делото лице. Взели и чантата с парите на търговеца. 

На 15 март 2017 г. ограбеният мъж бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това шефът на РУ- Раковски, заедно с Модев и Колев, се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че „работата е сериозна" и поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край пловдивското село Войводиново. Там Модев чакал в черен джип. Взел парите от свидетел, изпратен от пострадалия, скъсал снимката и му казала да си върви.  

Паричната сума били разделени между четиримата обвиняеми. Припомняме, че Илиев, Колев и Гоцев са с мярка за неотклонение „парична гаранция". Срещу полицаите Модев и Атанасов е взета мярка за неотклонение „задържане под стража" по друго наказателно производство.

Предвиденото от закона наказание за грабежа, за който на двама от обвиняемите е повдигнато обвинение, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. По обвинението за подкуп, повдигнато спрямо четирима обвиняеми, законът е предвидил наказания лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина