Белоземци почетоха паметта на земляка си - художника Георги Атанасов

Автор: Plovdiv Now 3705
Белоземци почетоха паметта на земляка си - художника Георги Атанасов

Белозем почете паметта на големия художник Георги Атанасов. Днес, 26 октомври, се навършват 70 години от смъртта му. Той напуска този свят през 1951 година.

Георги Атанасов е роден на 18 януари 1874 година в село Гирен, тогава в Османската империя, днес село Белозем. През 1902 г. завършва Държавното рисувално училище, специалност „Живопис“ в класа на Ярослав Вешин. От 1909 година специализира в Мюнхен в класа по живопис на проф. Карл фон Маар.

След около две години се завръща в България. Наред с изявите си на художник е учител по рисуване в различни училища. Преподавал е в Хасково, Пазарджик, Белозем, Пловдив. Пенсионира се през 1934 година. Активно участва в дейността на Дружеството на южнобългарските художници, на което е и председател. Излага в две изложби на съюза „Лада“ – Белград (1904) и София (1906) и в общите художествени изложби на Съюза на художниците. Публикувал е и художествена критика, най-вече за пловдивски художници.

Атанасов е създател на портрети, пасторални пейзажи и фигурални композиции. Участва в общи художествени изложби. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия и Пловдивската градска художествена галерия, Русия и частни лица.

Снимки: Кметство Белозем

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина