Белозем се подготвя за фестивала на белия щъркел

Автор: Plovdiv Now 6588
Белозем се подготвя за фестивала на белия щъркел

За четиринадесети пореден път Кметството на село Белозем в община Раковски, читалище "Просвета 1909 г.", ОУ "Гео Милев" и Сдружение „Зелени Балкани" ще са домакини на Фестивала на белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито на 18 май от 10 часа в парка на Белия щъркел.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация "ЕВРОНАТУР" обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. село Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, да види етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата "Европейско село на щъркелите" в читалището, да се повози на екологични превозни средства, да си направи снимка за спомен с "белоземско щъркелово семейство", да се потопи в атмосферата на Влажна зона "Кисимови дупки".

Не на последно място имате възможност да се включите и в Международен ученически конкурс „Животът на един щъркел“, организиран от Детско онлайн списание "Щъркел", ОУ "Гео Милев", Католическа църква "Свети Франциск от Асизи" и Кметството на  Белозем с партньорството на Сдружение "Зелени Балкани".

Повече за конкурса можете да научите от тук - http://storks.biz/news/jivotat-na-edin-shtarkel

Фестивалът вече е традиция и се превърна в туристическа атракция.

Източник: фейсбус

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина