71 години от екзекуцията на четирима католически свещеници от комунистическия режим

Автор: Plovdiv Now 6156
71 години от екзекуцията на четирима католически свещеници от комунистическия режим

На 11 ноември 1952 година в затвора на София са екзекутирани четирима католически свещеници – епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.

Процесът срещу тях стартира на 29 септември и продължава до 3 октомври 1952 г. Под удара на комунистическия режим попадат 40 католици, от които 27 свещеници и една монахиня. Те са обвинени в създаване на "шпионска и заговорническа католическа организация в България", работила за Ватикана и западни разузнавания.

Народният съд признава Епископ Евгений Босилков, отец Йосафат Шишков, отец Павел Джидров и отец Камен Вичев за виновни и ги осъжда на смърт, а останалите на различни срокове затвор. Смъртната присъда е изпълнена на 11 ноември преди 70 години.

След политическите промени в Източна Европа през 1989 г. Евгений Босилков е провъзгласен за блажен на католическата църква от папа Йоан Павел II. Това става на 15 март 1998 г., когато във Ватикана гостува специална българска делегация и поклонници от цяла България.

По време на провъзгласяването на епископ Босилков за блажен папа Йоан Павел II произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.

50 години след убийството на духовниците, по време на посещението си в страната ни на 26 май 2002 г. папа Йоан Павел II отново обяви жертвите за блажени, т.е. светии на католическата църква, мъченици и невинни жертви на комунистическия режим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина