70 години от гибелта на Михаил Марков, роден в Белозем

Автор: Plovdiv Now 13851
70 години от гибелта на Михаил Марков, роден в Белозем
На днешния 7 април се навършиха 70 години от гибелта на Михаил Марков - виден деец нa младежкото земеделско и студентско движение, член на Българския земеделски народен съюз, дисидент.
 
Роден е в село Белозем на 21 март 1923 г. Баща му Нейко Марков Петров, природно интелигентен и буден човек, известен деятел на БЗНС в Пловдивска област, го възпитава в любов към родината и земята.
 
Като ученик в Първа мъжка гимназия в Пловдив се откроява със своята любознателност и творческите си изяви, увлича се и от обществените движения. През 1947 г. е избран за председател на Земеделски младежки съюз в Пловдивска област и за организатор към Постоянното присъствие на БЗНС.
 
Обвинен е по инсценирания процес на Селска армия на свободата, седем месеца е затворен и инквизиран в следствения отдел на ДС в София. Следват постоянни арести, неколкомесечни престои в ДС, нечовешки физически мъчения и психически тормоз, въдворявания на село.
 
От началото на 1950 година е в концлагера „Белене”. Бил е толкова изнемощял, че не е можел да се изправи и да се движи. Освободен от концлагера, към средата на ноември 1950 г. заминава за София, за да се лекува и да намери своя приятел Евтим Арсов, деятел на ЗМС, също с ужасяваща съдба.
 
Когато разбира, че са го търсили отново за „кратка справка”, минава в нелегалност. Семейството му официално няма повече сведения за него. В София се среща с архитект Тенчо Благоев Петров от Хасково, с когото са приятели от академичния ЗМС и който по това време е заплашен от арест заради отказа му да се присъедини към предателите на БЗНС Трайков и Танчев.
 
Двамата не желаят да живеят в условията на тоталитарната власт и организират група за емигриране, към която се присъединяват 16-17-годишните Сево Костов Ангелов от с. Динево, Хасковско, и Тодор Тодоров от Пловдив. С помощта на съидейници след пет месеца нелегалност се срещат на брега на Арда, край Мартинови скали, със сдружения земеделец Иван Карабашев, с когото са били на остров Персин.
 
След всевъзможни премеждия сутринта на 7 април 1951 г. групата се добира до гранична пирамида в местността Картал тепе, около село Черничево, днес община Крумовград. Там Михаил Марков е убит. С него е убит и Иван Ставрев Карабашев, а архитект Тенчо Благоев от Хасково е ранен. 
 
Днес улицата в Белозем, където е родната къща на Михаил Марков, носи неговото име. На самата къща по инициатива на семейството и на вицепрезидента Тодор Кавалджиев е поставен барелеф, дело на известния скулптор Рангел Стоилов – Бачо.
 
Източник: Читалище "Просвета" - Белозем.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина