След умишлен палеж: Училището в Езерово изгоря до основи, извършителят е задържан

Автор: Plovdiv Now 3211
След умишлен палеж: Училището в Езерово изгоря до основи, извършителят е задържан

Затворено заради демографската криза училище в първомайското село Езерово изгоря до основи след умишлен палеж. Извършителят е задържан, предава БНТ. Пожарът обаче отново повдигна въпроса за стопанисването на старите сгради в малките населени места и тяхната съдба.

Преди четири години за основно училище "Христо Ботев" в село Езерово ударил последният звънец. Заради намалелия брой ученици сградата била заключена, а децата пренасочени към близкото село Бяла река.

Въпреки че мястото било обезопасено, а тока и водата в почти 100-годишната сграда спрени пожар изпепелил всичко за часове. Намесата на огнеборците и на хора от селото не спасила училището.

"В момента се води следствие. Най-вероятно е подпалена умишлено от човек, който е от селото. Тази руина няма как да остане в центъра на селото, ще трябва да бъде почистена. Но парцелът си остава за училище", заяви Николай Митков, кмет на Община Първомай.

Затворени училища има в още две села от община Първомай. Процедурата за тяхната продажба е бавна и сложна и затова сградите пустеят.

"Сградите, които не са вече обитаеми и не учат деца наистина са една тежест на общините в цяла България предполагам, защото те стоят заключени и не могат да бъдат използвани", допълни Николай Митков.

Законът позволява училищни сгради и парцели да бъдат продавани с разрешение на министерството на образованието, но само за социални и хуманитарни дейности.

"Има голям интерес за инвестиции", коментира кметът на Община Първомай.

Докато демографски срив и огън унищожават училища в Първомайско, в някои села край Пловдив се налага да се строят допълнителни класни стаи заради увеличения брой деца.

"Преди десетина години училището в Марково беше пред затваряне, тъй като нямаше деца, днес вече сме принудени да строим нова сграда. Не е строено от десетилетия", каза още Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

Близо 1500 са закритите училища у нас през последните три десетилетия. Но тази година Министерството на образованието и науката е одобрило общо 33 проекта за ново строителство на училища и детски градини.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина