Ценно знаме се съхранява в сградата на Община Първомай

Автор: Plovdiv Now 4484
Ценно знаме се съхранява в сградата на Община Първомай

По инициатива на кмета на община Първомай Николай Митков оригиналното знаме на Тракийско дружество "Петър Васков"ще се съхранява в сградата на Общината, в стъклена витрина на втория етаж.

Реликвата е открита през 90-те години на 20-ти век от тракийски потомци при ремонт на сградата на дружеството в гр. Първомай и през годините се е препредавало и съхранявало от председателите на дружеството. Смята се, че това е най-старото знаме на тракийска организация в областта – от 1925г. От едната му страна е образът на Петър Васков- активист и деятел от Илинденското въстание, а от другата има карта на Тракийските земи, с означение на главните градове.

През 2022г. Тракийското дружество ,,Петър Васков” в Първомай навърши 100 години от създаването си. През 2013 година, по идея на тогавашния председател Кръстьо Кръстев, е изработено ново знаме на дружеството. То е реплика на намерената реликва, пазена ревностно от тракийци.

Оригиналното знаме на Тракийското дружество ще се съхранява в общинатаОригиналното знаме на Тракийското дружество ще се съхранява в общинатаОригиналното знаме на Тракийското дружество ще се съхранява в общинатаОригиналното знаме на Тракийското дружество ще се съхранява в общината

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина