Шоков скок в цената на тока, “Чугунолеене” в Първомай спря производство

Автор: Plovdiv Now 5023
Шоков скок в цената на тока, “Чугунолеене” в Първомай спря производство

Вече пети ден “Чугунолеене” в Първомай е със спряно производство заради високата цена на тока на свободния пазар, а в предприятията “Енергоремонт” в Гълъбово и “Металик” в Стара Загора потреблението на електричество е ограничено. Това съобщиха от стразагорския холдинг “Металик”, в чиято структура са трите фирми. От холдинга недоумяват какво е наложило в петък, 30 ноември, борсовата цена на електричеството да е била 84,11 лева за мегаватчас, а в понеделник, 3 декември - 207,21 лева, като в пиковите часове между 9 и 20 часа тя е достигала дори 256,86 лева, съобщи 24 часа.

Обявената за вторник базова цена от 170,89 лв. също бе определена от холдинга като необичайно висока и ограниченията в работата останаха. “Най-напред решихме, че отново има грешка в изчислението на цената “ден напред”, както се случи на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за следващия ден от 595,98 лв за мегаватчас, но по-късно призна за грешка, сесията беше анулирана, а цената - преизчислена. Този път обаче се оказа, че числата са верни”, коментира директорът на “Чугунолеене” в Първомай инж. Живко Станилов.

От друг старозагорски холдинг - “Загора”, също се оплакаха, че вече са спрели производствата в част от 14-те дружества на холдинга, в който работят около 2100 души. Във вторник Асоциацията на индустриалния капитал в България написа открито писмо до премиера Бойко Борисов и до преседателя на КЕВР Иван Иванов. В него се припомня, че прогнозната цена на тока на свободния пазар на КЕВР за тази година е 70 лв. за мвтч, а на Българската независима енергийна борса - 72-75 лв., и на база на тях бизнесът си правел плановете. От август насам и особено в последните месеци цените се били взривили - до нива от 250-275 лв. за мегаватчас, което е ръст от 350%. От асоциацията смятат, че това е абсурдно.

От Българската независима енергийна борса в съобщение до медиите заявиха, че не влияят на цените, а те са се повишили заради по-голямото търсене на електроенергия. От КЕВР заявиха, че ще коментират по-късно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина