С шествия и конкурси отпразнуваха Трифон Зарезан в Първомайско

Автор: Plovdiv Now 4085
С шествия и конкурси отпразнуваха Трифон Зарезан в Първомайско

И тази година Община Първомай отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция.

Празникът започна сутринта с шествия до лозовите масиви в селата Градина, Татарево и Дълбок извор, освещаване и благославяне на лoзите и ритуално зарязване.

В с.Градина отец Костадин отслужи празничен водосвет, а след това беше извършен ритуала по зарязването на лозето. В него се включиха кметът на общината Николай Митков, заместник-кметът Р.Ставрева и А.Николова – секретар на общината С хоро шествието се отправи към центъра на селото, където ги очакваше богата програма с участието на самодейците от местното читалище. Акцент в празника беше определянето на най-доброто червено, бяло вино и най-добрата ракия, произведени в домашни условия.

С хора и руйно вино  зарязаха  лозята и в с.Татарево. Отец Калофер отправи молитви за здраве и берекет и лозите бяха зарязани, както повеляват народните обичаи.  Празникът продължи с фолклорна програма във фоайето на читалището. Кметът Николай Митков поздрави присъстващите, пожелавайки плодородие и здраве на стопаните.  - „Целта е да запазим и продължим един прекрасен обичай – да се отрежат старите пръчки, да се занесе питка хляб на лозето, да я освети свещеникът. Този празник е празник на новото начало, на новото вино. С него се отбелязва и краят на зимата и началото на новия пролетен сезон“- каза още кметът.

С шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон ЗарезанС шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон ЗарезанС шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон ЗарезанС шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон ЗарезанС шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон ЗарезанС шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон ЗарезанС шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон ЗарезанС шествия и конкурси Община Първомай отбеляза Трифон Зарезан

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина