Рестартират делото срещу убиеца от Първомай

Автор: Plovdiv Now 40109
Рестартират делото срещу убиеца от Първомай

Автор: Георги Тошев

Делото срещу 51-годишния Васко Колев, убил приятеля си Димитър Митков в Първомай, ще започне отначало и ще се гледа от друг състав на Пловдивския окръжен съд. Причината - присъдата е в нарушение на закона и е занижена неправомерно, защото след промените в НПК през 2019 г. не се допуска редуциране на наказание, когато става въпрос за умишлено причинена смърт. 

Решението е на Апелативен съд – Пловдив, по протест прокуратурата и близки на убития Димитър.

На 31 октомври миналата година 51-годишният Васко Колев призна изцяло вината си пред магистратите и получи редуцирано наказание от 12 години затвор при първоначален строг режим. Окръжният съд наложи на Колев да заплати и малко над 30 000 лева разноски по делото и разходи направени в хода на разследването. Присъдата му бе намалена с 1/3 от 18 на 12 години лишаване от свобода, предвид пълните самопризнания, но решението е в разрез със закона

Така процесът ще стартира от начало и ще се гледа от друг състав от ниво разпоредително заседание.

Припомняме, че според обвинителния акт, Васко се познавал с жертвата покрай съседката си. Двамата били близки приятели. В деня на скандала - 24 януари 2022 г. двамата с още няколко души ходили до близките села по работа. На връщане взели в автомобила едногодишната внучка на Васил и всички се прибрали в гр. Първомай.

Отишли в къщата на Васко Колев. Там той и Димитър употребили солидно количество алкохол. След няколко питиета, между двамата възникнал спор кой по-добре се грижи за децата, като Васил нарекъл Димитър „сводник“. Димитър Митков се ядосал и го ударил два пъти с юмрук.

Васко Колев решил да му отмъсти и пробол Димитър с нож в ръката, след което му нанесъл и прободно-порезна рана в областта на корема. След това двамата излезли извън къщата. Там наръганият Димитър паднал на земята.

Свидетел на кървавата сцена станал друг приятел на Костов -  Наим, който ги последвал, когато излезли от къщата. Той видял как Васил се е надвесил над тялото на падналия Димитър, а до тях бил кървавия нож. Наим и Васко откарали ранения мъж в болницата, но раната се оказала смъртоносна и на 25 януари 2022 г. Димитър Митков починал от нараняванията си.

До момента Васко Колев е осъждан общо 9 пъти и престъпленията са тенденция в живота му, което неизменно ще му донесе и по-сурово наказание.

Предвиденото от закона наказание за този вид престъпление е от 10 до 20 години затвор.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина