Деца от Първомайско гостуваха в Районния съд

Автор: Plovdiv Now 5688
Деца от Първомайско гостуваха в Районния съд

Съдия Спасимир Здравчев от Районен съд-Първомай разговаря с учениците от VII клас на Основно училище „Христо Ботев“ в село Градина на тема „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си“. Инициативата е в рамките на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Лекторът спечели вниманието на присъстващите прогимназисти, като по разбираем и достъпен за тях начин отговори задълбочено и подробно на въпросите какво е наркотично вещество, откъде идват и как действат различните видове наркотици, какви са краткосрочните и дългосрочните последици от употребата им за човешкия организъм, кои психоактивни вещества не се причисляват към наркотичните и не се забраняват от закона, но системното им приемане може да доведе до последствия за здравето, сравними с тези на наркотиците.

Подготвената предварително компютърна презентация онагледи разказа на съдия Здравчев с интересни подробности по темата, а снимки от интернет на наркомани преди и след употребата на забранените вещества провокираха размисъл у подрастващите струва ли си мимолетно изпитаното удоволствие от дрогата, след като резултатът винаги е опропастен човешки живот.

Беседата с учениците на Основно училище „Христо Ботев“ е четвърта от поредицата планувани срещи с представители на първоинстанционния съд в рамките на Образователната програма. През първия учебен срок децата се запознаха с основните понятия в правото - що е право, на какви области се разделя; що е държава, кои са нейните елементи; какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове, с разделението на властите според Конституцията на Република България (що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиката, функциите, управлението и структурата на съдебната власт; каква е структурата на съдилищата в Република България), с правата и отговорностите на гражданите според Конституцията на Република България и правата на децата според Закона за закрила на детето.

През втория учебен срок децата ще се запознаят с мерките за защита на правата на малолетните и непълнолетните като жертви на домашно насилие, ще коментират агресията в училище и възпитателните мерки, налагани на малолетни и непълнолетни при противообществени прояви.

Инициативата ще приключи на 16 април 2019 година в обявения от Районен съд – Първомай „Ден на отворените врати“, когато участниците в Образователната програма ще затвърдят наученото чрез провеждане на викторина и симулативен съдебен процес в Съдебната палата.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина