Проектът “ЗаЕдно Хоро“ в Първомай представя българските традиции

Автор: Plovdiv Now 4737
Проектът “ЗаЕдно Хоро“ в Първомай представя българските традиции

И през 2019 година продължават дейностите по проекта „ЗаЕдно Хоро“, който се реализира от читалище „Кирил и Методий“ в Първомай и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, съобщи parvomai.net.

Петър Тенев, познат на широката публика като музикант, ръководител на оркестър „Дионис“ и фолклорист, проведе вече две срещи през тази година с деца на тема „Нашата Тракия“.

Артистът е доброволец по проекта и беседва с децата за фолклорните области в България, за Родопския регион като част от голямата Тракийска фолклорна област, както и за характерната за този край музика.

Учениците се запознаха и с традиционните носии - как се изработват и какви послания носят българските шевици, извезани върху тях.  Срещите предизвикаха у децата много въпроси за традициите ни, за българщината, за езика на предците ни.

Целта на проекта „ЗаЕдно Хоро“ е да обогати и популяризира Празника на тракийската музика и народна песен, като за това деца и доброволци разговарят за българския фолклор и се ползват иновативни подходи при съхраняването на традициите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина