Предлагат орден “Кирил и Методий“ за акад. Васил Сгурев, родом от Първомай

Автор: Plovdiv Now 21508
Предлагат орден “Кирил и Методий“ за акад. Васил Сгурев, родом от Първомай

Министерският съвет дава предложение до Президента на Република България за награждаване на акад. Васил Сгурев с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии. Предложението е инициирано от Българската академия на науките (БАН).

Васил Сгурев е роден на 3 май 1936 г. в гр. Първомай. През 1960 г. завършва висше инженерно образование в Санкт Петербург, Русия, със специалност „Електромеханика", а след това специализира в Института по кибернетика в Киев и в Института по информатика в Санкт Петербург. През 1968 г. защитава докторската си степен, през 1989 г. е избран за член- кореспондент на Академията, а през 1997 г. става академик. Заемал е длъжността председател на Федерацията на научно-техническите съюзи, на Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов", на Българската асоциация по изкуствен интелект и на Дружеството по разпознаване на образи.

Акад. Сгурев е автор на 14 монографични труда и 155 научни доклада в България и в чужбина и едно учебно ръководство. Има общо 419 научни публикации у нас и в чужбина, като 231 от тях са на английски език, а 59 - на руски език. Понастоящем в Scopus се откриват 62 документа и 107 цитирания на академика, а в Web of Science - 47 документа и 54 цитирания. Има признати 30 авторски свидетелства и патенти, седем от които са реализирани в чужбина, а името му е вписано в „Златната книга" на българските изобретатели на патентното ведомство на България.

В продължение на 10 години акад. Сгурев е член на Комисията по машинно-електротехнически науки към Президиума на Висшата атестационна комисия, бил е ръководител на дейността на БАН по Националната програма за персонални компютри, както и на програмата за промишлени роботи. Участвал е в програмните комитети на над 30 международни конференции. Като преподавател чете лекции във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", УниБИТ-София, и в Нов български университет. Ръководител е на 16 успешно защитили докторанти.

За високите си постижения акад. Сгурев е получавал множество награди, като през 2010 г. е удостоен с орден „Стара планина" - първа степен.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина