По-тежка присъда получи Васко, убил приятеля си в Първомай

Автор: Plovdiv Now 138339
По-тежка присъда получи Васко, убил приятеля си в Първомай

Автор: Георги Тошев

51-годишният Васко Колев, убил приятеля си Димитър Митков в Първомай, за втори път чу „виновен” от Пловдивския окръжен съд и беше осъден на 15 години затвор при първоначален строг режим.

Това се случва след като делото беше върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, заради допуснати грешка при предишния процес. На 31 октомври миналата година Васко Колев призна изцяло вината си пред магистратите и получи редуцирано наказание от 12 години затвор при първоначален строг режим. Тогава присъдата му бе намалена с 1/3 от 18 на 12 години лишаване от свобода, но това е в нарушение на закона и е занижена неправомерно, защото след промените в НПК през 2019 г. не се допуска редуциране на наказание, когато става въпрос за умишлено причинена смърт, предава trafficnews.bg

В днешното заседание Васко Колев отново поиска процеса да премине по съкратеното следствие с признаване на фактите и обстоятелствата така както са описани в обвинителния акт.

Да минава вече това дело и да спират да ме мотат. Какво да кажа, то е станало каквото е станало, ама вече не мога да върна времето назад. Скарахме се за глупости, за няма и нищо. Хванах ножа и стана белята, закарахме го до болницата, ама той там почина”, каза 51-годишният първомаец.

До момента Васко Колев е осъждан общо 9 пъти, а за сегашното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 година.

От държавното обвинение поискаха присъда между минимума и средната, която се предвижда, докато служебният защитник на Колев пледира за минимално наказание. Близките на загиналия Димитър Митев поискаха чрез своя адвокат максимално предвидено в закона наказание.

Бащата, майката и братът на починалия поискаха да се конституират като частни обвинители и граждански ищци и предявиха искове на обща стойност над 500 хил. лева, но предвид съкратеното производство, съдът уважи единствено първата молба. Искането може да бъде разгледано отделно в отделно гражданско дело.

В последните си думи към съда Васко Колев каза, че каквото и да каже е излишно защото човекът вече си е отишъл. „Аз съм си виновен, нека съда да прецени наказанието”, завърши Колев.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Освен присъдата от 15 години, той трябва да заплати и малко над 30 000 лева разноски по делото и разходи направени в хода на разследването. 

Припомняме, че Васко се познавал с жертвата покрай съседката си. Двамата били близки приятели. В деня на скандала - 24 януари 2022 г. двамата с още няколко души. ходили до близките села по работа. На връщане взели в автомобила едногодишната внучка на Васил и всички се прибрали в гр. Първомай.

Отишли в къщата на Васко Колев. Там той и Димитър употребили солидно количество алкохол. След няколко питиета, между двамата възникнал спор кой по-добре се грижи за децата, като Васил нарекъл Димитър „сводник“. Димитър Митков се ядосал и го ударил два пъти с юмрук.

Васко Колев решил да му отмъсти и пробол Димитър с нож в ръката, след което му нанесъл и прободно-порезна рана в областта на корема. След това двамата излезли извън къщата. Там наръганият Димитър паднал на земята.

Свидетел на кървавата сцена станал друг приятел на Костов -  Наим, който ги последвал, когато излезли от къщата. Той видял как Васил се е надвесил над тялото на падналия Димитър, а до тях бил кървавия нож. Наим и Васко откарали ранения мъж в болницата, но раната се оказала смъртоносна и на 25 януари 2022 г. Димитър Митков починал от нараняванията си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина