По-тежка присъда очаква Васко Колев, убил приятеля си в Първомай

Автор: Plovdiv Now 64923
По-тежка присъда очаква Васко Колев, убил приятеля си в Първомай

Автор: Георги Тошев

Васко Колев, убил приятеля си Димитър Митков в Първомай, може да лежи в затвора повече от първоначално определеното от Пловдивския окръжен съд.

На 31 октомври миналата година 51-годишният Васко Колев призна изцяло вината си пред магистратите и получи редуцирано наказание от 12 години затвор при първоначален строг режим. Окръжният съд наложи на Колев да заплати и малко над 30 000 лева разноски по делото и разходи направени в хода на разследването. Присъдата му бе намалена с 1/3 от 18 на 12 години лишаване от свобода, предвид пълните самопризнания.

Близки на убития Димитър Митков обжалваха присъдата пред Апелативен съд-Пловдив. Подаден протест срещу решението на първоинстанционния съд има и от прокуратурата, от където също са недоволни от наложеното наказание.

Според държавното обвинение присъдата е в нарушение на закона и е занижена неправомерно, защото след промените в НПК през 2019 г. не се допуска редуциране на наказание, когато става въпрос за умишлено причинена смърт. Това може да наложи връщане на делото за ново разглеждане на ниво Окръжен съд или да доведе до увеличаване на присъдата.

До момента Васко Колев е осъждан общо 9 пъти и престъпленията са тенденция в живота му и това неизменно накланя везните в негов ущърб.

Макар той да не обжалва присъдата си, наложена му на първа инстанция, Васко Колев поиска максимално леко наказание. Предвиденото от закона за този вид престъпление е от 10 до 20 години затвор.

Решението на Пловдивския апелативен съд ще бъде обявено в законовия едномесечен срок.

Припомняме, че според обвинителния акт, Васко се познавал с жертвата покрай съседката си. Двамата били близки приятели. В деня на скандала - 24 януари 2022 г. двамата с още няколко души ходили до близките села по работа. На връщане взели в автомобила едногодишната внучка на Васил и всички се прибрали в гр. Първомай.

Отишли в къщата на Васко Колев. Там той и Димитър употребили солидно количество алкохол. След няколко питиета, между двамата възникнал спор кой по-добре се грижи за децата, като Васил нарекъл Димитър „сводник“. Димитър Митков се ядосал и го ударил два пъти с юмрук.

Васко Колев решил да му отмъсти и пробол Димитър с нож в ръката, след което му нанесъл и прободно-порезна рана в областта на корема. След това двамата излезли извън къщата. Там наръганият Димитър паднал на земята.

Свидетел на кървавата сцена станал друг приятел на Костов -  Наим, който ги последвал, когато излезли от къщата. Той видял как Васил се е надвесил над тялото на падналия Димитър, а до тях бил кървавия нож. Наим и Васко откарали ранения мъж в болницата, но раната се оказала смъртоносна и на 25 януари 2022 г. Димитър Митков починал от нараняванията си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина