Пиян шофьор от Първомайско отърва санкция, униформени объркали датата в акта

Автор: Plovdiv Now 4465
Пиян шофьор от Първомайско отърва санкция, униформени объркали датата в акта

Районният съд в Първомай отмени санкциите на водач, хванат да кара пиян в село Воден. Причината за това била грешно посочени дата и час в акта. 

На 5 март двама униформени патрулирали в селото между 22 и 23 ч. Забелязали как човек слиза от спрян на платното "Фолксваген Голф" със запален двигател и светещи фарове. На шофьорската седалка имало друг мъж, когото решили да проверят, пише 24 часа.

Полицаите доловили, че водачът мирише на алкохол и го тествали с дрегер, който отчел 1,10 промила концентрация на алкохол в издишания въздух. По тяхно разпореждане мъжът свалил номерата на колата и ги предоставил на служителите, след което бил отведен в районното управление в Първомай. В 23,40 ч. той получил талон за медицинско изследване, в който се подписал, че приема показанията на теста за алкохол. 

Униформените взели книжката на шофьора и прекратили регистрацията на колата. След полунощ единият от тях съставил акт за установяване на административно нарушение, в който било записано, че мъжът е карал личния си автомобил след употреба на алкохол в 0,10 ч. на 6 март. На база на него е на 22-ри е било издадено и наказателно постановление, с което нарушителят е бил глобен с 1000 лв., лишен от правото да управлява МПС за 12 месеца и е загубил 10 контролни точки. 

Според Закона за административните нарушения и наказания датата и мястото са основни принципи и са абсолютно необходими. Неправилното им посочване е съществено нарушение на правилата, понеже накърнява правото на защита и затруднява съдебния контрол. 

Извлечение от паметта на дрегера показало, че пробата е регистрирана в 22,46 ч. на 5 март. Същият час е бил отразен и в талона, а се потвърдил и от разпита на полицаите. Тъй като вписаните данни не съответстват на действителните, съдът отмени наказателното постановление. Шофьорът трябва да получи и 1200 лв. за адвокатски разноски. 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд в Пловдив.

 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина