Откриха паметна плоча с барелефи на видни личности в първомайско село

Автор: Plovdiv Now 5529
Откриха паметна плоча с барелефи на видни личности в първомайско село

В първомайското село Дълбок извор беше открита паметна плоча с барелефите на акад. Ташо Ташев и арх. Петър Ташев – видни жители на селото.

На събитието присъстваха: Радослава Ставрева – заместник-кмет на Община Първомай, Ана Николова – секретар на общината, кметът на село Дълбок извор Николай Хоптеров, служители на читалището, наследниците на двамата учени и много граждани.

Паметникът беше открит от бившия кмет и настоящ председател на читалището Костадин Кротнев, по чиято идея е и поставянето на паметната плоча в центъра на селото. Решението за изработването на паметника беше взето на сесия на Общински съвет Първомай. 

Венци бяха поднесени от името на Община Първомай, от името на читалище „Пробуда-1908г." и Кметство Дълбок извор. С цветя се преклониха и жителите на селото.

Академик д-р Ташо Ангелов Ташев е роден в село Дълбок извор през 1909 година. Постигнал научно звание академик на Българската академия на науките и е приет за действителен член на няколко чуждестранни академии на науките. През 1950г. проф д-р Ташев става съосновател на Института за специализация и усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ), а от 1952г. за два мандата бил негов ректор. През 1951г. основава първото в Европа Специализирано отделение по гастроентерология и първата в света Катедра по гастроентерология към ИСУЛ. Той е основател и на Института по хранене при БАН (1959) и дългогодишен Директор на Центъра по хигиена, екология и хранене към Медицинска академия в София.

Проф. арх. Петър Ангелов Ташев е роден в с. Дълбок извор през 1915 година. Следва архитектура в Прага и Белград и се дипломира през 1941г. Проф. арх. Ташев е от първите български хабилитирани специалисти по градоустройство. Той е съосновател и първи ръководител на Катедрата по градоустройство в УАСГ, два мандата е декан на Факултета по архитектура. От 1950г. той ръководи колектива, който разработва градоустройствения план на Димитровград и проектира центъра на града. Затова през 1952г. арх. Петър Ташев е удостоен с Димитровска награда за строителство и архитектура. Негово дело е и проекта за изграждане на новия родопски град Рудозем. Проф. арх. Ташев е бил главен архитект на София. Под негово ръководство е разработен и приет със закон Генерален план за развитието на София, като столица на Р България. Арх.Ташев е разработил и подарил проект за центъра на с. Дълбок извор.

Същия ден се проведе и първия по рода си общоселски празник – „Есенни съкровища в буркани”, организиран от НЧ„Пробуда-1908г.”-с.Дълбок извор. В кулинарната надпревара се включиха местните жители, а във фолклорната програма, която беше с конкурсен характер, участваха самодейни състави от цялата община.

В центъра на с.Дълбок извор беше открита паметна плоча на Акад. Ташо Ташев и арх. Петър ТашевВ центъра на с.Дълбок извор беше открита паметна плоча на Акад. Ташо Ташев и арх. Петър ТашевВ центъра на с.Дълбок извор беше открита паметна плоча на Акад. Ташо Ташев и арх. Петър ТашевВ центъра на с.Дълбок извор беше открита паметна плоча на Акад. Ташо Ташев и арх. Петър ТашевВ центъра на с.Дълбок извор беше открита паметна плоча на Акад. Ташо Ташев и арх. Петър ТашевВ центъра на с.Дълбок извор беше открита паметна плоча на Акад. Ташо Ташев и арх. Петър Ташев

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина