Откриха паметна плоча на Апостола до Поройненското ханче СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 1144
Откриха паметна плоча на Апостола до Поройненското ханче СНИМКИ

Паметна плоча на Апостола беше открита на завоя до Поройненското ханче на 14 юни. Организатор и реализатор на идеята е Георги Шейтанов, който не е избрал мястото случайно. Според месни изследователи, един от които е Костадин Кротнев, оттам е минал Васил Левски по времето на своята апостолска дейност за организация на мрежа от революционни комитети. Спонсори и инициатори на родолюбивото начинание са кметът на село Поройна Пенко Налбантов, ученичката Никол Виденова, бизнесмените Стойчо Шапатов и Петко Динков, преподавателката Зорница Шейтаноева и хирургът д-р Георги Паскалев, Атанас Кротнев – електроинженер, представители на три от най-известните оркестри в Тракия – Надя и Атанас Стоеви от „Канарите“, Пепа и Георги Яневи от оркестър „Орфей“ и Ангел Назлъмов от „Славяни. По паметника безвъзмездно е работил и скулптора Георги Любенов.

На церемонията по откриването на плочата присъстваха народният представител д-р Христо Грудев, зам.-кметът на община Първомай Николай Митков, жители и гости на селата Поройна и Дълбок извор, спомоществователи и други.

Николай Митков поздрави инициаторите за идеята, убеден, че по този начин ще се предадат на следващите поколения ценностите, които носим – патриотизъм и любов към България.

От името на спонсорите към присъстващите се обърна Надя Стоева. „Откриването на тази паметна плоча днес, каза тя, е доказателство, че българинът цени своя национален герой и че за всички нас Левски ще остане вдъхновение и пример.

Водещият на церемонията Тенчо Динков припомни една актуална за днешното време мисъл на Апостола: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили“.

Близо до плочата беше вкопана пръст от двора на родната къща на Левски. Асеновградският архиерейски наместник Йордан Георгиев освети мястото. Много от присъстващите поднесоха цветя.

Организаторите бяха подготвили и празнично хоро в центъра на село Поройна, отдавайки заслуженото на винаги веселия нрав на Васил Кунчев, който обичал българската музика и народните песни.

Източник: parvomai.net

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина