Община Първомай ударно почисти замърсени с отпадъци терени

Автор: Plovdiv Now 4104
Община Първомай ударно почисти замърсени с отпадъци терени

През изминалите седмици община Първомай положи сериозни усилия за премахване на изхвърлени от гражданите отпадъци извън определените за това места.

Кметът организира серия от почиствания. Най-горещите точки, върху които беше концентрирана работата бяха в селата Брягово, Дълбок извор, Воден, както и територии до река Мечка след моста за с. Караджалово и до ромската махала в гр. Първомай.

Общината използва специализирана техника и представи пред обществеността снимки на терените „преди“ и „след“ провеждането на акциите. Отпадъците бяха извозени на общинското депо в Асеновград.

От администрацията споделят, че най-големи проблеми създава изхвърлянето на стари автомобилни гуми на нерегламентирани терени, строителните и текстилните отпадъци. Затова тя залага на разполагането на съдове за събиране на отпадъци, по-активните информационни кампании и провеждането на местни инициативи.

Решаването на проблемите със замърсяванията с отпадъци е един от приоритетите на Министерството на околната среда и водите и РИОСВ – Пловдив като регионална структура, а националната кампания е под надслов „Да сложим точка на замърсяването“. От 1 април започват проверките от страна на екипи пловдивската екоинспекция за замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци във всички общини и населени места в областта. От своя страна институцията е на разположение на добросъвестните кметове на общини за обсъждане на подходящи мерки, помощ при информиране на обществеността и консултации относно
изискванията на Закона за управление на отпадъците.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина