Носят пръст от лобните места на войници за мемориала в първомайското село Драгойново

Автор: Plovdiv Now 15694
Носят пръст от лобните места на войници за мемориала в първомайското село Драгойново

Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов ще посети община Добричка на 9 януари, съобщи Агенция "Фокус". Визитата на Атанас Запрянов е свързана с реализирането на идеята в село Драгойново в община Първомай през 2020 г. да се издигне мемориал на загиналите във войните за национално обединение (1912-1918 г.) и във Втората световна война.

Ще бъде почетена паметта на около 70 мъже от Драгойново, загубили живота си по време на войните. Родолюбивата инициатива предвижда за паметния знак, с автор - скулпторът Христо Илиев, в Драгойново да бъде донесена пръст от лобните места на героите, сред които е и ефрейтор Запрян Ангов. Ефрейтор Ангов от Шести конен полк се прощава с живота край село Смолница на 5 септември 1916 година – в първия ден на Добричката епопея, и е погребан в Добруджа. Желанието да бъде почетена паметта на този достоен българин води заместник-министър Запрянов в община Добричка. Той ще посети село Смолница за да вземе пръст, която ще бъде съхранена в мемориала в Драгойново.

Символично пръст вече е пренесена и от местността на Завоя на река Черна, в близост до Битоля в Република Северна Македония.

Припомняме, че имот под формата на дарение получи община Първомай. Благодетелката е г-жа Ангелина, която чрез свой пълномощник е предоставила безвъзмездно 441 кв. метра в село Драгойново в близост до църквата. Храмът също е възстановен със средства на Ангелина.

Волята на дарителката е теренът да бъде използван за създаване на кът за отдих за жителите и гостите на селото и да се превърне в мемориал на загиналите във войните за национално освобождение на България.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина