Мираж ли е изграждането нов мост над Марица до първомайското село Градина

Автор: Plovdiv Now 7201
Мираж ли е изграждането нов мост над Марица до първомайското село Градина

Мираж или реалност е изграждането нов мост над река Марица до първомайското село Градина? На пръв поглед изглежда, че има надежда в тунела, но за местните неуспехите в това начинание през годините не ги кара да са оптимисти, научи GlasNews.bg.

Това е пореден опит да се задвижи изграждането и да се стигне до края. Преди година и половина всички процедури са изминати - проектиране, отчуждаване на имоти и избор на изпълнител. Впоследствие обаче фирмата изпълнител се отказва. 

Настоящото съоръжение, което свърза селото с Първомай, е от 1933 година и много опасно. Връзката е ключова, тъй като реално свързва две области - Пловдивска и Старозагорска. Село Градина е на 3 километра от АМ "Тракия" и на 6 километра от АМ "Марица".

Старият мост във момента е с ограничение за превозни средства до 5 тона, а това засяга жителите на Градина, Добри дол и Крушево в много отношения - трудно осъществяване на пожарна помощ, на доставките на храна, на доставките на строителни материали. Налага се в Градина да получават дървата си за огрев чак от община Брезово, вмето от Първомайско.

Заради еднопосочното движение по настоящия мост има закъснение на специализиран транспорт за превоз на деца и ученици от село Градина, както и на полицейски и други специализирано автомобили.

Реално всяко тежкотоварно превозно средство, идващо от Първомай, трябва вместо 7 километра, да измине около 40 километра - през Поповицата, Милево и Пловдовитово. Разбира се, това се отнася за превозните средства, които спазват ограничението на моста. Оказва се, че много от тях не се трогват от него.



за ден десетки тежкотоварни автомобили преминават през моста. Това води до още амортизация на съоръжението, което поражда все по-голям страх от струтване у местните. Получава се парадоксална ситуация - жителите в региона, които имат най-много нужда от моста, спазват правилата и не използват съоръжението над ограничението над 5 тона, но транзитно преминаващите минават ежедневнно.

Отделно при натоварването основите на моста компрометират тръбата, която снабдява селото с питейна вода. При всеки такъв случай местните оставят часове без вода.

Какво предстои?

"Преди дни бе организирана подписка за изграждането на нов мост на рака Марица. В нея се подписаха жителите от 8 населени места в региона - събрахме над 650 подписа. От инициативния комитет връчиха копие на кмета на община Първомай, на Областния управител, а предстои такова да бъде адресирано и до регионалният министър", поясни пред GlasNews.bg кметът на село Градина Йордан Стоев.

В сряда е проведена среща между кмета на селото, инициативния комитет и областния управител Йордан Иванов, който е уверил, че до 10 дни ще бъде пусната обществената поръчка за играждането на новия мост.

Това обаче се случва часове преди да стане сериозният трус в правителството и оттеглянето на ИТН от коалицията.

Въпреки това хората в региона не смятат, че всичко е изгубено и имат готовност на протести и блокади на пътища, за да постигнат успех.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина