Мая Манолова успокои свиневъдите в Първомайско, протестът се прекрати

Автор: Plovdiv Now 5633
Мая Манолова успокои свиневъдите в Първомайско, протестът се прекрати

Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна с протестиращите свиневъди от Първомай. Макар и обявена в последния момент, срещата събра над 100 недоволни стопани и техни привърженици. Един от организаторите, Гинка Иванова, се постара да има озвучаване и срещата да не се превърне в говорилня, съобщава parvomai.net.

Най-напред Манолова пожела да изслуша исканията на хората, а те бяха разнопосочни – от пълно отпадане на заповедта, през отлагането ѝ до Коледа, до компенсации за убитите животни. Повдигнат беше и въпросът защо държавата не е осигурила ветеринарно обслужване и кой е виновен, че стопаните отглеждат свинете си в противоречие със Закона.

След като беше дадена думата на различни стопани Гинка Иванова обобщи: Ние не сме сигурни дали има чума, ние се съмняваме в начина по който се справяме с този проблем и това темпо ни кара да се съмняваме в манипулации. Няма ли някакви преходни мерки. Имаме някакви права, но не ги знаем. Искаме някой да ни защити. От Вас искаме помощ. В отговор Мая Манолова каза:

„Дойдох тук, за да ви подкрепя и да ви кажа, че съм на ваша страна. Изключително съм притеснена от опита на държавните институции, на държавата и властта да прехвърли цялата вина и отговорност за бедствието чума върху хората, върху Вас. Не са виновни хората затова, че институциите не са си свършили работата. И не е честно те да плащат цената за безхаберието на други, които са облечени във власт и имат безброй пълномощия. Прави се най-лесното – да се търси виновен сред най-безащитните – хората, които отглеждат прасета не за удоволствие, а за да преживяват. Това поведение е недостойно. Притеснявам се и затова, че отново се разделят хората – на едри и на дребни собственици, на регистрирани и нерегистрирани – това е любимият опит на властта да настрои хора срещу хора. Вие нямате вина,че сте нерегистрирани. Други е трябвало да дойдат и да ги регистрират. Сега се опитват да представят, че Вие нелегално отглеждате прасета. Има ли някой в държавата, който да не знае, че се гледат прасета за лични нужди? Всички го знаят, знае го законодателят, знае го и министъра. Записано е, че хората могат да гледат прасета за лични нужди“.

Според мая Манолова обезщетяването само на едрите собственици е незаконно. Европейските директиви са за нелегално отглеждане на животни. А тук става дума за животни за лични нужди. Не трябва да има стопанин, чието животно е убито и да не е компенсиран, зави омбудсмана. Тя препоръча представители на институциите да дойдат на място и да обяснят кое и защо се налага, а когато се налага да се убиват здрави животни, хората трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени. 

След обещанието на Мая Манолова да разговаря с министъра на земеделието присъстващите решиха, че са постигнали победа и взеха решение да прекратят с протестите и се хванаха на хоро.

Източник и снимка: parvomai.net

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина