Людовик Толумов иска по-лека присъда за жестоките убийства и изнасилване в Първомайско

Автор: Plovdiv Now 13262
Людовик Толумов иска по-лека присъда за жестоките убийства и изнасилване в Първомайско

Пловдивският апелативен съд отказа да замени „доживотната присъда“ на убиеца Людовик Толумов с наказание от 30 години „лишаване от свобода“. Той излежава наказание за серия престъпления, извършени през 2000 година.

Толумов е признат за виновен от Пловдивския окръжен съд за извършване на пет престъпления – грабеж придружен с убийство и опит за убийство, друг грабеж, изнасилване, противозаконно отнемане на автомобил и унищожаване и повреждане на чужда вещ.

Затворникът е подал жалба чрез адвоката си в Пловдивския окръжен съд с искане „доживотната му присъда“ да бъде заменена с „лишаване от свобода“ от 30 години. Окръжният съд оставя без уважение молбата на осъдения и той обжалва пред Апелативен съд- Пловдив.

Апелативните магистрати са съобразили, че Толумов изтърпява наказание „доживотен затвор“, което му е било наложено с влязла в сила на 4 автуст 2006 г. присъда. За да се извърши замяна на „доживотен затвор“ с 30 години „лишаване от свобода“ е необходимо осъденият да е изтърпял най-малко 20 години от наказанието „доживотен затвор“.  Според апелативните съдии това условие не е налице, тъй като престоят на убиеца в затвора не е надхвърлил 20 години. Липсва формалната предпоставка за иницииране на замяна на наказанието, казва съдът. Определението на Апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на съда.

КЪРВАВИ СЛЕДИ

Толумов и съучастникът му Иван Серафимов - Сладкото вилнеят преди 20 години край първомайското село Бяла река. На 13 май 2000 година 19-годишната Руждие Зекирия от село Православен и 20-годишният Севгин Мюмюнов от Воден се връщали от дискотека. Спрели край село Бяла река, за да се целуват. Там били нападнати от бившите затворници Людовик Толумов и Иван Серафимов, по прякор Сладкото. Мъжете пребили Севгин, който се опитал да защити приятелката си, а след това го застреляли. Откарали Руждие близо до параклиса "Свети Илия" в района, където я изнасили. След това я наръгали 8 пъти с нож в шията и гърдите. Момичето оцеляло по чудо и била открита от полицай от Първомай, разказва trafficnews.bg

Докато криминалистите издирвали убийците, Толумов и Сладкото нападнали микробус в прохода Троян-Кърнаре. Ограбили пътниците , взели и самият бус,като по-късно го зарязали. Жертва на жестоките бандити станала итаксиметрова водачка, която била пребита и ограбена 

На 17 юни  нападнали софийски мерцедес на магистрала “Тракия”. Три седмици по -късно заплашили мъж и жена в спрял москвич край хисарското село Михилци. Толумов и Сладкото стреляли по колата и накарали шофьора да легне по очи на земята. Той обаче побягнал към близката бензиностанция, за да се спаси и да потърси помощ. Иван Сладкото седнал в автомобила при жената и я накарал да се съблече. На 12 юли на Беклемето е открит трупът на германски гражданин. няколко седмици по-рано Толумов и Сладкото спрели колата на двама немски туристи и ги нападнали. Убили мъжа - Кристиян Херлем, и го хвърлили в пропастта, а неговата придружителка - Хайди Коломб, отвели на друго място, изнасилили я и я бутнали в дере. Черепът й бил открит в една урва, а части от тялото били пръснати в околността, вероятно от горските животни.

На 15 юли, докато пътували с откраднатия от германските граждани автомобил към Хисаря, Толумов и Серафимов се скарали. Людовик извадил оръжие и застрелял Сладкото.  Завърлил трупа му в крайпътна канавка, залял колата с бензин и я запалил. 

Трупът на Сладкото е открит няколко дни по-късно край Царимир. Полицията разкрива и съучастника му - Людовик. 

Доказателствата посочили, че Иван Серафимов - Сладкото бил основният извършител на престъпленията, но Людовик също участвал в изнасилванията. Сладкото е заподозрян като вероятен извършител и на още едно убийство -това на Елена Филипова, извършено на пловдивския булевард “Марица” през 1996 година.

На 8 юли 2003 година разширеният състав на Окръжния съд в Пловдив произнася доживотна присъда за Людовик Толумов. Наказанието ситой излежава в Пловдивския затвор при специален режим. В затвора Толумов пише книга със заглавие „Хроника на една доживотна присъда“.

Миналият месец осъди и управата на затвора заради лошите условия,в които живее.  Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ ще трябва да му плати обезщетение от 4800 лв. Това следва от решение на Административния съд в Пловдив, което обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС. Искът на Людовик Толумов е за 50 000 лв., но съдът смята , че душевните му травми може да бъде компенсирани и с 4800 лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина