Кметът на Първомай: Вдигането на данъците в общината е необходимост, не са актуализирани от 2008г. насам

Автор: Plovdiv Now 6612
Кметът на Първомай: Вдигането на данъците в общината е необходимост, не са актуализирани от 2008г. насам

Актуализация на налозите на Община Първомай е необходимост, тъй като част от местните данъци и такси не са били променяни от 2008г. насам. Това коментира поред TrafficNews кметът на общината Николай Митков по повод общественото недоволство по темата.

Днес местният парламент разгледа и гласува вдигане на данъка за недвижими имоти на територията си. Предложението от 1,8 на хиляда таксата да стане 3 на 1000 бе посрещнато с възражение от група граждани, които се противопоставиха и определиха актуализацията като прекомерна и финансова необоснована.

„Местните данъци за недвижимо имущество в Община Първомай не са променяни от 15 години. Ситуацията към днешна дата е много различна, стойността на всичко е нараснала неколкократно. През това време както пенсии така и заплати са претърпели увеличения. Искаме градът и селата в общината да се развиват, но това няма как да стане без актуализация в разходите и приходите“, допълни кметът Митков.

Той разясни, че завишаването на данък сгради за гражданите няма да бъде драстично, като за имотите в селата стойността ще се покачи с около 10-15лв., а за града между 20 и 60 лв. в зависимост от параметрите на недвижимото имущество. Увеличението за частни фирми ще бъде малко по-голяма, тъй като те се отчитат спрямо балансова система. В този случай размерът на данъците ще скочи с около 1000 до 2000лв..

По информация на TrafficNews организатор на подписката е местен зеленчукопроизводител. Тя е била подкрепена от близо 350 души, при общо население на общината над 24 000 души.

По подозрение на Николай Митков зад подписката стоят частни интереси и политически дивиденти, а населението е било подведено, с цел да се блокира работата на общинския съвет.

„Грешно е представена идеята за "67% повишение". В подписката е даден и пример с Община „Раковски“, където обаче скоро също предстои гласуване на стойността на данъците и конкретно за недвижимото имущество ще стане 3 промила. Тази година получихме указания на национално ниво, че малките общини следва да извършат актуализации в местните налози. Подобни промени са нещо съвсем нормално, иначе общините ще бъдат в застой“, коментира още Митков.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина