Кметът на Първомай: За първи път от 40 години асфалтираме цели улици

Автор: Plovdiv Now 6365
Кметът на Първомай: За първи път от 40 години асфалтираме цели улици

Нов завод за 90 млн. лева ще произвежда апарати за роботизирана хирургия, посочва Николай Митков пред 24chasa.bg.

Николай Митков е завършил УНСС. Работил е в частни фирми, осем години като зам. - кмет на община Първомай и кмет през 2019-2023 г. Кандидат е за втори мандат.

- Г-н Митков, успяхте ли да изпълните проектите си за община Първомай?

- Отминаващият мандат е безпрецедентен по своята сложност заради всеизвестните кризи. Заварих и над 4 млн. лева дупка в бюджета. С екипа се справихме с трудностите. Изпълнихме успешно проекти за подобряване на техническата инфраструктура и енергийната ефективност, със социална насоченост. Успяхме изцяло да модернизираме общинската болница. Кандидатстваме с проекти по енергийна ефективност на сградата на общинската администрация и на читалищата в Първомай, с. Дълбок извор и с. Татарево.

Гордеем се с новия Център за настаняване от семеен тип на пълнолетни лица с деменция в Първомай, разположен в бившето нервно отделение. Сградата е реновирана и хората получават 24-часова грижа. В с. Езерово има Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Облагородяваме средата и парковете в Първомай, кварталите Дебър и Любеново, 16-те ни села. Навсякъде реновирахме детските кътове за отдих и спорт. Подменихме тротоарни настилки, обновихме площадите в с. Бяла река, с. Православен. Предстои подмяна на настилката на площадите в кв. Дебър и с. Езерово. Паркът в Първомай придоби нов облик - нови пейки, подсилено осветление, нови детски съоръжения и ограда. Изцяло реновирани са три детски градини в Първомай, Виница и Любеново. Обновени са покривът и помещенията на читалището в с. Дълбок извор. Градският стадион в Първомай е с подменени седалки в южния сектор. Подпомогнахме изграждането на нова зала за бадминтон с шест корта. Започнахме изграждане на нова спортна площадка в кв. Дебър.

Полагаме големи грижи за чистотата – 50% от съдовете за смет са подменени. Имаме нова сметосъбирачна машина и друга - втора употреба. Работим заедно със съседни общини. С община Минерални бани ремонтирахме пътя между селата Воден и Сусам. С община Садово реконструираме пътя с. Милево – с. Виница. Приключи реновирането на трасето кв. Дебър – с. Татарево. В момента тече рехабилитация на участъка Първомай - Бяла река, който е пряка връзка с Цариградския път и обслужва няколко села.

Следващата година предстои ремонт на пътя Православен - Драгойново. оказваме всички възможни социални услуги, като “Топъл обяд”, ,,Механизъм за предоставяне на лична помощ”, ,,Асистентска подкрепа”, ,,Грижа в дома”, “Приемна грижа”. Домашният социален патронаж доставя ежедневно храна на 450 души. Модернизирахме кухненското оборудване, купихме 3 нови автомобила за доставка на храна.

- Лошата инфраструктура проблем ли е и при вас?

- Инфраструктурата и в нашата община не е добра. Работим усилено и резултатите са видими. За първи път от 40 години бяха асфалтирани цели улици в Първомай и по-големите села. Ул. “Стефан Стамболов” в града, която е една от основните, е с подменен асфалт и водопровод. Ремонтираме и продължаваме с улици в Първомай. На три места направихме нови паркинги. Всички места за автомобили в Първомай са безплатни с изключение на един паркинг зад общинската администрация. В селата Воден, Искра, Градина, Брягово, Караджалово, Виница, Бяла река, Татарево бяха ремонтирани пътните настилки. В кв. Дебър изцяло обновихме 4 улици, до есента ще направим още толкова. Положихме много усилия за започване на новия мост, който ще се строи на река Марица в посока магистралите “Тракия” и “Марица”.

- Има ли интерес от инвеститори?

- В последните години местният бизнес разшири дейността си. Идват и нови големи фирми. Мултинационална компания ще строи завод за 3D ендоскопи за роботизирана хирургия. Инвестицията е 90 млн. лева, ще бъдат открити над 100 работни места. Очаква се да заработи през 2025 г. Няколко мандри работят за вътрешния и външния пазар. Бързо се развива винопроизводството.

Първомайската лютеница е запазена марка. Сериозен е делът на шивашкото производство. Тук се намира една от най-старите действащи фирми в България – пасмантерийна фабрика. Има и нова такава.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина