Изненада: Двама от Агенцията по храните са арестувани и отстранени от работа за поискан подкуп от мандрата в Първомай

Автор: Виктория Петрова 7062
Изненада: Двама от Агенцията по храните са арестувани и отстранени от работа за поискан подкуп от мандрата в Първомай

"Във връзка със задържаните двама служители на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив, БАБХ информира, че лицата са отстранени от работа. ОД на МВР – Пловдив води разследване по случая. Днес се очаква Окръжна прокуратура – Пловдив да повдигне обвинения за подкуп", съобщиха преди минути от Българска агенция по безопасност на храните. 

Припомняме, че днес прокуратурата в Пловдив обяви, че е арестуван 47-годишен мъж, който от 2014 година е главен инспектор в сектор „Здравеопазване на животни” към БАБХ-Пловдив. Според изнесените данни държавният служител е поискал и получил 1000 лева подкуп и две торби с млечни продукти от собствениците на мандра в района на Първомай, за да не ги санкционира. 

До момента обаче се споменаваше само за един задържан, на който ще бъдат повдигнати обвинения за корупционните действия. От БАБХ обаче обявяват, че отстраняват две лица, като и двамата служители са били задържани. 

От прокуратурата потвърдиха, че арестуваните към този момент са двама и че единият от тях е главния инспектор, за който е изнесена информацията. Данни за другото лице на този етап от държавното обвинение отказаха. 

"Факт е, че две лица са задържани по Закона за министерството на вътрешните работи към този момент. Едното от лицата е това, за което обяснихме днес. Посочих изрично, че продължаваме да работим по случая. Като имаме нови данни, ще ги оповестим", посочи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Според информацията до момента инспекторът е арестуван след сигнал на изнудвания бизнесмен. Производителят на млечни продукти подал информация, че бива рекетиран от държавния служител. Инспекторът от БАБХ поискал подкуп, след като обяснил, че мъжът и негов съдружник - земеделски производител, преди около месец са извършили административни нарушения, свързани с транспортирането и отглеждането на селскостопански животни. Вместо са състави акт обаче, той предложил да си „затвори очите“ и да не бъдат санкциониран. В замяна той поискал да се облагодетелства с финансов дар и такъв от продукция на мандрата. 

Вчера подкупът бил поискал от служителя и получен в района на село близо до Първомай. Минути след това, главният инспектор бил арестуван, а в колата му били намерени парите и торбите. 

По време на разследването са използвани СРС-та, които са приложени като доказателство по досъдебното производство. Мъжът е задържан за 24 часа, като предстои днес да му бъде повдигнато обвинение за искане и вземане на подкуп с неглижиране на длъжностните задължения. Мярката му ще бъде удължена на 72 часа, ала все още няма яснота дали ще му бъде искан постоянен арест. Наказанието за обвинение за корупция е от 3 до 10 години лишаване от свобода и до 20 000 лева глоба.

„Това е държавен рекет. В момента върви разследване дали е имало такива практики и в цялата област. Не за първи път хващаме инспектор от Агенцията по храните”, коментира Румен Попов.

Дали на другия задържан от структурата на БАБХ-Пловдив ще бъдат повдигнати обвинения предстои да стане ясно. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина