"Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи компанията.
"Лютеница Първомай" се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство - пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, а впоследствие се сгъстяват чрез изваряване, информира производителят.
"Булконс Първомай" ООД претендира, че е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Управителят на дружеството Георги Банялиев очаква съдействието на българската държава да бъде защитен този и другите традиционни български продукти, за които се очаква да загубят националната си защита след приемането на измененията в Закона за марките и географските указания, които се разглеждат в момента от Народното събрание.
Лютеницата е емблематична и десетилетия се свързва както с етика, на който е изобразено хоро, така и с неповторимия си вкус. Според производителя „Лютеница Първомай“ е запазила вкусовите качества на продукт, произвеждан по същата технология още от 1939 г. Продуктът вече е включен като отделен държавен стандарт (БДС) през 1990 г.
„Булконс Първомай“ ООД е инвестирала 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си. Средствата са собствени и европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Цеховете са обновени и са закупени нови машини.