Инспекторът, хванат с подкуп край Първомай: Пъхна ми парите в торбата, нямах представа какво да ги правя

Автор: Ива Модова 9313
Инспекторът, хванат с подкуп край Първомай: Пъхна ми парите в торбата, нямах представа какво да ги правя
Двамата инспектори от БАБХ, хванати с 1000 лева подкуп и две торби почерпка - Григор Милчев и Светослав Нестеров, отново се изправиха пред Окръжен съд. Те са обвинени в това, че като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ, като извършители и в съучастие, са поискали и приели 1 000 лева, както и хранителни продукти за 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение.
 
И двамата инспектори поискаха да дадат обяснения. До момента са разпитани всички свидители и вещи лица, като заключенията от извършените експертизи са приети.
 
Пръв пред съда се изправи Милчев.
 
"Имахме информация, че има придвижване на кози от село Искра в обекта на Кадиев. На 20 юни 2019 Кадиев, придружен от непознат за мен мъж, дойде в службата ми. Доведе ги д-р Спасов. В кабинета беше и колегата Киряков. Кадиев ме заговори за това дали могат да да обединят стадата си. Аз им казах каква е процедурата. Изведнъж се досетих, че вече са ги превозиха. Попитах ги и те нищо не казаха. Д-р Спасов извика Киряков и му каза, че има проблем с колата. Кадиев се приближи до мен и каза, че каквото струва, ще плати, тъй като е човек с възможности. Вметна, че е давал за банкети и бутилки. Аз отказах и си тръгнаха.
 
Същия ден се обадих за визитата на фермерите. Ден по-късно бях на проверки. Кадиев ми звъня 6 пъти, за да говорим. Предполагах, че търси начин да се видим и да ми предложи нещо. Не отговорих и не му върнах обаждане. Колегата ми се обади, че са получили сигнали за фермата на Кадиев. Имахме уговорка проверката да е в събота. Отидох в село Искра, до обекта на Кадиев. Там заварих непознатия, оказя се Иван Тенекеджиев. Той каза, че Кадиев го няма. Попитах го какви животни има в обекта. Обадих се на Несторов, казах му какво съм научил. Несторов каза с Тенекеджиев да отидем в кафето, намиращо се в центъра на селото. Тримата говорихе. Казахме му, че е допуснато сериозно нарушение при превозването на животните. Кадиев го нямаше. Ние с Нестеров, който ми бе тогава началник, коментирахме, че те трябва да се свържат с мен. В понеделник разбрах, че има свидетелство за придвижване на животни и се обадих, тъй като се усъмних в документа. Тенекеджиев ми се обади, за да се видим. Отказах, но казах, че в края на деня може да се видим. Около 17:00 часа се разбрахме да се срещнем. Чаках го, слезна и се суетеше. Приказваше странни неща. Тенекеджиев каза, че всичко е оправено. Качи се при мен в колата. Аз му разясних какви са нещата, също както при срещата в село Искра. Казах му и за сигналите. 
 
В сряда Кадиев се обади, за да каже, че няма проблем да се срещнем. Аз заявих, че съм зает. Пак в края на работния ден си определихме среща, на бензиностанцията до болницата. Отидох и говорихме кратко. Каза, че ще прави сделка и аз с колегата сме създали лошо впечатление. От джипа си извади две торби с млечни продукти. Сложи ги отпред и се качи до мен. Извади свитък с пари и ми ги подаде. Аз отказах, тъй като не съм се разбирал с него нищо. Така два пъти и пак отказах. Не знаех кой с кого има уговорки. Той каза, че ще ги пусне в торбите. Аз му казах: Айде, пускай ги! Той си тръгна, а аз се чудих какво на правя и на кого да се обадя. Взех си цигари, изпуших една и след това вече дойде полиция. Аз бях тръгнал към ветеринарната служба, за да търся съдействие от колегите и юристката какво на правя", разказа Милчев.
 
Инспекторът е правил и предишни проверки в дома на Кадиев, години преди ареста. По думите на Милчев, тогава колегите му били посрещани със сирена и кашкавали. Милчев категорично отрече да е взимал или искал пари от фермерите.
 
Той коментира и показанията на друг фермер, който заявил че е бил рекетиран. Става въпрос за Илиян Илинчев, собственик на паткарник.
 
"Обектът е в село Леново. Преди ареста ми, може би 2-3 месеца, Илинчев ме търси. Искаше да му уредя да не го проверяват толкова често, като за това бил готов да предложи нещо. Той твърди, че съм искал мляко, но това няма как да стане, тъй като той няма крави. Аз съм ходил при него на проверка - цял екип бяхме - и сме го санкционирали", допълни Милчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина